Muziek

Een nieuwe avontuurlijke affiche / kleurt soms buiten de lijnen.
Ontdek welke muzikanten het voorjaar opluisteren met akoestische pracht, nachtelijke electronica, speelse jazz, een cinéconcert, een muziekmatinee en veel meer!

PROGRAMMA

10.02 Vijf jaar Dauwtrip op locatie
14.02 Hamdam jamsessie
21.02 The Germans + Klein Volk ism Democrazy
28.02 Els Van Riel & Jelle Martens 16 mm cinéconcert ism Art Cinema OFFoff

03.03 schntzl + Liew Niyomkarn muziekmatinee
13.03 Hamdam jamsessie
20.03 Mary Ocher + Ararat ism Scratch+Snuff
27.03 Roxane Métayer + Suzan Peeters + Kaboom Karavan ism Blickwinkel

10.04 Hamdam jamsessie
12.04 Poor Isa + Ingar Zach + Frederik Leroux ism Aspen
20.04 SNOBS #9 ism Het Bos (info volgt)
24.04 Soccer Committee + the puddle parade + The Dengie Hundred ism Morc Records

04.05 Ka Baird + Alex Deforce & Charlotte Jacobs ism VIERNULVIER
08.05 Hamdam jamsessie
25.05 Tien euro voor een bord muziek + tafelen / ism Eén Twee (info volgt)

© Tim Theo Deceuninck

Muziek in de Koer
Op woensdag – en weekenddagen kan je in de Koer kennismaken met jonge en vernieuwende muzikale projecten. Bij de samenstelling van het programma kiezen we voornamelijk voor muzikanten die vanuit een kunstenaarschap met hun métier bezig zijn. De voorkeur gaat uit naar projecten die afwijken, die ietwat scheef zitten, en die op een radicale en avontuurlijke manier ongekende muzikale velden opzoeken.

Muziekwerkgroep
De muzikale lijn is onderhevig aan verandering maar wordt nauwgezet in het oog gehouden door de muziekwerkgroep (Linde Carrijn, Jelle Martens en Wim Segers). Artiesten, programmatoren en mogelijke partners kunnen steeds mailen naar concerten@dekoer.be

‘De Koer is een verborgen parel in Gent. Ze is erin geslaagd een heel enthousiast, jong en luisterend publiek op te bouwen. Deze plek heeft het potentieel een nieuw kruispunt te worden voor nieuwe muziek.’
Jens Bouttery – GRZMS, Thunderblender e.a.

© Jelle Martens

Projecten

Naast het muziekprogramma werkt de muziekwerkgroep samen met vele partners om een veelheid aan klanken wijds te verspreiden buitenom de Koer.

Zondag acht dagen

Tijdens de Zondag Acht Dagen vieren we de zomer op de Koer! In de aanloop bouwen we met de Bouwspeelplaats de buitenkoer om tot een gezellig zomerterras. De keuken en oven draaien op volle toeren en we vullen het zomerterras met concerten en randgewoel.

“De Koer vult een leemte in een slagader van Gent, waar creatievelingen, over de disciplines heen, en (nieuw) publiek elkaar ontmoeten. Groothartig kleinschalig, huisgemaakt maar professioneel, met oog en oor voor kwaliteit onder de radar. Het zijn initiatieven als deze die de kunst levend houden en waar je als toeschouwer die openstaat voor de verwondering van het al dan niet onbekende, ervaringen kunt meepikken die je niet toegestopt krijgt via de mainstream kanalen en grotere zalen.” Joshua Dellaert, oprichter Solidude Records & bassist bij o.a. Skordatura

Elke woensdag van maart tot half mei en van oktober tot eind december voor foyer en zaalconcerten.

Elke zondag van half juli tot half september voor Zondag 8 Dagen.

(c) Leontien Allemeersch

In de buik van de stad: een walvis

In het weekend van 3 en 4 juli 2021 vaarde een walvis van Brussel over Antwerpen naar Gent. In de buik van de walvis improviseerde een groep dwarse muzikanten voor een zwerm reigers, het riet en de toevallige passanten.

Met klanken van: Audrey Lauro, Hendrik Lasure, Lynn Cassiers, Louise Van Den Heuvel, Farida Amadou, Gerard Herman, Rudy Trouvé, Teun Verbruggen, Nicolas Kummert, Alan Van Rompuy, Maya Mertens, Micha Volders, Planète Concrète, Niels Van Heertum, Hanne De Backer, Stan Maris, Jean D.L., Elisabeth Klinck, Cézar De Sutter, Eric Thielemans en Lucas Schreel.

In de buik van de stad: een walvis is een co-creatie van Werkplaats WalterDear pigsFuturefarmers, de Koer en een uitdijende groep walvisvaarders. Met steun van Vlaanderen en Polsslag Brussel.

 

Kortfilm & LP

Op 18 oktober 2023 presenteerde een delegatie walvisvaarders het naslagwerk van deze tocht: een kortfilm door Kris J.Y. Verdonck (2022, 19’) en een dubbelelpee met de opnames van de klanken van op de boot.

Wil je terug mee op tocht in je eigen huiskamer? De dubbelelpee met grote walvis klanken is beschikbaar voor de kleine prijs van €15 (zonder verzendkosten). Stuur een mailtje naar michiel@dekoer.be om jouw exemplaar te ontvangen!

Meer informatie vind je hier.

Gevleugeld

In de lente van 2021 organiseren OORT en de Koer de online concertenreeks Gevleugeld. Zeven opeenvolgende zondagen laten we jong jazztalent los op een vleugelpiano.

Herbeleef de klanken van: Hendrik Lasure, Keenroh, Frank Oliver James & Cedric de Lat, Annelies Monseré, Elouise Trio, Nina Kortekaas & Soet Kempeneer en Wouter Van Den Broeck.

Samen met Klara. Met steun van Stad Gent, de Vlaamse Overheid, de Nationale Loterij en Kintpianos.

In het kader van Week van de Belgische Muziek, 2021 creëerde Jürgen De Blonde een mixtape en Stijn Demuynck deelde zijn opnames uit de Koer.

Hometaping Is Killing Music

Jürgen De Blonde van de portables maakte op vraag van de Koer een mixtape als ode aan de Belgische DIY hometape scene uit de jaren 90. De “Brugge – Gent – Antwerpen – Mechelen – Brussel – Louvain-la-Neuve” connectie. Luister naar Hometape Is Killing Music.

de Koer Opnames

Stijn Demuynck liet zich inspireren door de ruimtes van de Koer als onderzoek naar gebruik van snaredrum gecombineerd met quadrafonische effecten. Deze opnames zijn het resultaat, een binaurale weergave van het 360° klankbeeld. Luister naar de Koer Opnames.

Interviews

Altijd al nieuwsgierig geweest naar de inspiratie van verschillende muzikanten of leuke anekdotes tijdens hun muzikale carrière? We interviewen artiesten die bij de Koer geprogrammeerd staan zodat jij de leukste weetjes van je favoriete band kan ontdekken.

Zap Zaltan
Pompelmoes
Bandler Ching
Dogpeople
Laughing Bastards
Birds of Paradise

Wil jij ook één van de muzikanten interviewen? Schrijf je graag over muziek en mogelijke omzwervingen? Laat van je horen! Stuur een mailtje naar Leontien

Met de steun van Vlaanderen verbeelding werkt.