19:30 De foyer gaat open, welkom voor een drankje!
20:00 Videokunstenaar Els Van Riel onderzoekt bewegend beeld in de vorm van film en installatie. Ze heeft een voorkeur voor 16mm-film en experimenteert met de techniek en het gelijktijdige gebruik van diverse projectoren. Het vastleggen van natuurlijke fenomenen en de manipulatie van de tijdsdimensie speelt vaak een centrale rol in haar werk.
In deze voorstelling gaat Jelle Martens live in dialoog met twee films van Els. In zijn praktijk als beeldend kunstenaar is klank een cruciaal element in termen van ritme, herhaling, textuur en montage. Sinds een bepaalde tijd is Jelle zelf bezig in het experimenteren met klank. Hierin focust hij zich op de dialoog tussen het mechanische en het menselijke door middel van herhaling en reproductie.
DOUNDO / recycling G
Een audiovisueel werk uit verschillende lagen wordt langzaam zichtbaar door handmatige lichtveranderingen. Een landschap met hete lucht aan de horizon vormt de basis, glinsterend in harmonie met de klank van snaartonen.
Van Riel, video DV-cam, 11′
FUGUE, A Light’s Travelogue
De film FUGUE, A Light’s Travelogue is het resultaat van een zoektocht naar de complexiteit van de materie van licht. Met dit werk probeert Els te begrijpen wat licht en het belang van haar energie inhoudt.
Van Riel, 16mm-film, color, 27′, optical sound
Fysici beantwoordde mijn vraag ‘wat is eigenlijk licht’ met een ‘dat is een vraag voor filosofen’, filosofen op hun beurt antwoordden me met ‘dit is eerder een vraag voor fysici’. Dus ging ik door de geschiedenis van de wetenschap en construeerde een film gebaseerd op details uit de bevindingen van voorbije eeuwen. Ik ging ervan uit dat indien ik beelden uit de wetenschapsgeschiedenis zou projecteren en deze projectie herfilmen en herprojecteren en opnieuw filmen, en als ik dit proces meermalen zou herhalen en steeds nieuwe lagen zou toevoegen, ik uiteindelijk zou komen tot een bevredigend inzicht. – Els Van Riel over ‘‘FUGUE, A Light’s Travelogue’.
© FUGUE, A Light's Travelogue
CHIMERA
21:00 Chimera van de Cypriotische kunstenares Haris Epaminonda is een meditatief audiovisueel reisverslag over tijd, ruimte en herinnering. Door de stralen van de zon en haar schaduw te volgen, werkt de film als een optische luchtspiegeling. Chimera laveert tussen realiteit en fantasie, natuur en cultuur, licht en donker. Epaminonda creëerde samen met geluidskunstenaar Kelly Jayne Jones de ambient score.
Epaminonda, 2019, gedigitaliseerde super 8-film, 34’
Georganiseerd door Ciné Rio in samenwerking met Art Cinema OFFoff.
© Chimera