Over

Over de Koer

De Koer is een bruisende creatie- en ontmoetingsplek in het midden van de Brugse Poort in Gent; een concrete ruimte in de stad die fungeert als dynamisch speelveld voor sociale en artistieke projecten en initiatieven. De Koer organiseert onder andere een eigenzinnig film- en muziekprogramma, een collectief bouwproces, een artistieke ontwikkelingswerking en community building (onder andere via een gemeenschapstuin- en oven).

De Koer zet bewust in op gedeeld ruimtegebruik. We stellen dan ook graag onze culturele infrastructuur ter beschikking aan bewoners, kunstenaars en verenigingen. De Koer is daardoor een levendige uitvalsbasis voor kunstenaars, burgers, vrijdenkers en wereldverbeteraars. Het is een plek waar een verscheidenheid aan mensen samenwerken en deelnemen aan een veelheid aan activiteiten.

De geschiedenis als grassroots-initiatief in tijdelijke invullingen, eerst ‘de Meubelfabriek’ en later ‘de Binnenweg’, heeft geleid tot een unieke aanpak. De Koer wordt namelijk gedragen door een open gemeenschap, waarbij verschillende werkgroepen betrokken zijn bij specifieke aspecten van de werking. Het hart van onze werking is het Forum, een maandelijkse bijeenkomst waar iedereen elkaar ontmoet en waar dialoog wordt gestimuleerd.

Op deze manier creëert de Koer een open plek waar zowel de werking als het programma op participatieve wijze tot stand komen. Door deze innovatieve aanpak, geïnspireerd door de commons, neemt de Koer een interessante en noodzakelijke positie in binnen het culturele landschap van Gent, met uitstraling naar Vlaanderen.

© Leontien Allemeersch

Samenwerkingen

De Koer is lid van Greentrack Gent, de denk- en doetank van de Gentse cultuursector die door uitwisseling en experiment bouwt aan een volhoudbare toekomst.

De Koer werkt samen met het ticketingbureau, Tickets Gent.

De Koer is deel van het Tot in de stad! – netwerk, een samenwerking tussen Gentse artistieke organisaties, met een focus op kunst in de stad.

De Koer is lid van Economy for the Common Good, België.

De Koer is trotse partner van Gent Fair Trade, een initiatief van Stad Gent en Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum om eerlijke handel in de kijker te zetten.

De Koer is deel van ToT/h\em, een bovenlokaal netwerk van tien Vlaamse site-specifieke culturele spelers die samenwerken rondom de rol van de kunsten in stedelijke transformatie.

© Leontien Allemeersch

Common Good Balance

In 2020-2021 stelde de Koer een Common Good Balance op: een uitgebreide rapportering die niet enkel de financiële kant van een organisatie in kaart brengt maar wordt aangevuld met een balans o.g.v. Human Dignity, Solidarity and Social Justice, Environmental Sustainability en Transparency and Co-Determination. Deze resultaten zijn hier te raadplegen.

Jaarverslag

jaarverslag 2017

jaarverslag 2019

jaarverslag 2020

jaarverslag 2021

jaarverslag 2022

© Leontien Allemeersch