04 mei 2024

Ka Baird + Alex Deforce & Charlotte Jacobs muziek

→ Tickets (€13 VVK / €16 ADD / Kansentarief €3,2)

19:30 De foyer gaat open, welkom voor een drankje.

20:00 het wonderlijke poëzie- en electronicaduo Alex Deforce & Charlotte Jacobs heeft een gloednieuw album uit op STROOM.tv.

Kwart Voor Straks is een verhaal van voorzetjes, what-ifs en how-abouts. De samenwerking tussen Charlotte Jacobs (Brooklyn, NY) en Alex Deforce (Brussel) groeide vanuit een reeks geïmproviseerde optredens (in oa. Ancienne Belgique, KAAP en Jazz Middelheim) en de 7-inch single Zij (Klara, Radio1, NTS, etc.), tot een eerste album.

21:00 De New Yorkse zangeres, componist en multi-instrumentaliste Ka Baird staat bekend om haar rauwe, grensverleggende solovoorstellingen die een brug slaan tussen experimenteel geluid, performancekunst en ritueel. Op haar nieuwste album Bearings: Soundtracks for the Bardos, vermengt ze haar eclectische live-sound met minimalistische, zintuiglijke composities.

Ka’s Bearings-project begon met een stuk van 20 minuten dat ze maakte voor kunstenctentrum Lampo in Chicago. Vervolgens verwerkte ze de muziek in een serie fysiek uitputtende concerten waarin ze voortdurend van gedaante wisselt tussen tovenaar, shamaan, clown, en atleet.

Alex Deforche & Charlotte Jacobs

In de periode dat ze – samen met een uitgebreide schare muzikanten – aan het album werkte nam ze ook de zorg op voor haar terminaal zieke moeder, die enkele maanden later ook zou overlijden. Op de rustige momenten terwijl haar moeder lag te slapen concentreerde ze zich op sounddesign, arrangementen en assamblage.

The Bardos uit de titel verwijst naar de Bardo Thodol, het Tibetaanse dodenboek. Het album bevat elf Bardo’s (letterlijk ‘overgangen’) – klanklandschappen die onderwerpen als obstakels, portalen, overgave en loslaten verklanken. Het is een absoluut hoogtepunt van Ka Bairds dynamische artistieke werk.

In samenwerking met VIERNULVIER.

Ka Baird