24 april 2024

soccer committee + the puddle parade + the dengie hundred muziek

→ Tickets (PAY WHAT YOU CAN €10 - €13 - €16 / KANSENTARIEF €2,6)

19:30 De foyer gaat open, welkom voor een drankje.

AANVANG OM 20:00. TIMETABLE VOLGT BINNENKORT.

Het Gentse label Morctapes wordt dit jaar -een beetje afhankelijk van de telling- 25 jaar. Het moment om zowel het verleden, heden als de toekomst van het label te vieren.

THE PUDDLE PARADE

Toen de Berlijnse Ellen Evers begin jaren 2000 naar Utrecht verhuisde, had ze al een pak ervaring in lo-fi kringen op zak. Doordat ze in die nieuwe omgeving meer op zichzelf was aangewezen, ging ze meer experimenteren, met zowel songstructuren, klanken als instrumenten. Ze koos er daarbij voor om nooit de makkelijke weg te nemen: haar aanpak leek op die van artiesten die doorgaans voor elektronica kozen, maar zelf ging ze aan de slag met duimpiano’s, muziekdozen die ze zelf afstelde en overstuurde melodica’s. Het leidde tot één cd op morc, het bejubelde maar helaas uitverkochte ‘Origami’, en ook een ijzersterke live-reputatie.

Het voorbije decennium was ze maar heel sporadisch op een podium te zien, en al zeker niet buiten de omgeving van Utrecht. Een niet te missen kans om mee te stappen in The Puddle Parade.

SOCCER COMMITTEE

Een oefening in verstilling en spaarzaamheid, zo klinkt het werk van Mariska Baars, de vrouw achter soccer Committee. Basisingrediënten: zang, gitaar en vooral veel stilte en ruimte voor uitdijende klanken.

Mariska Baars debuteerde in 2007 al op morctapes met de cd ‘sC’, wat internationaal zorgde voor enthousiaste reacties en concerten van in Spanje tot het Verenigd Koninkrijk. De daaropvolgende jaren bleef de Nederlandse koppig vasthouden aan haar eigen ritme: net als dat van haar muziek zelf in regel traag. Het resulteerde in nog een handvol samenwerkingen, met mensen als Peter Broderick, Machinefabriek, Joachim Badenhorst en Annelies Monseré, maar vooral ook in een beperkt aantal soloreleases. De meest recente is <3/Lamb, alweer op morctapes, en ondertussen aan een tweede editie toe.

THE DENGIE HUNDRED (DJ set) 

De Brit Owen Lawrence verraste ons het voorbije jaar meermaals met een verstilde mix van elektronica, minimale postrock en lo-fi. Het zorgde voor een zelf uitgegeven prachtplaat als Lamas Land, maar evengoed een lp met Japan Blues op het label van Demdike Stare. Een release op Morctapes komt er -ooit- aan, en met zijn encyclopedische kennis van de underground van de voorbij decennia is Owen de geknipte man om voor, tussen en na de concerten je hersenen de nodige danspassen te laten zetten.

In samenwerking met Morctapes.