Soundroutes

De Koer maakt deel uit van een Europees partnerschap waarmee we het project ‘Soundroutes. Notes to get closer.’ realiseren. 

Tijdens het eerste jaar organiseerden we 7 interculturele jamsessies met muzikanten die al lang en minder lang in het Belgenland vertoeven. Na de eerste drie jamsessies, waar meer dan 15 muzikanten aan deelnamen, werd de vaste equipe gekozen: Jamal Moussaid (bas, percussie, zang), Shalan Alhamwy (viool), Sangar Suhail (stem), Robbe Kieckens (percussie) en Jonas De Rave (cimbalon, accordeon, piano). Deze groep bouwde vervolgens verder aan een eigen repertoire. Dit hele proces werd in beeld gebracht in de documentaire ‘Shadow Music’. Deze documentaire toont de verhalen en ervaringen van muzikanten die Europa hebben bereikt. Om hier een nieuw leven en een carrière op te bouwen moeten ze opnieuw de baan op en mentale en fysieke grenzen overwinnen in een totaal nieuwe context. Die tocht, waar ambitie, weerbaarheid en talent voor nodig is, werd in beeld gebracht.

In 2019 bouwden we verder aan de ontwikkeling van de Soundroutes band. Voortaan stippelt Elza Jeanty samen met de bandleden het traject uit. Sangar Suhail verhuist in februari naar Londen en wordt vervangen door Gergana Velikova. Tijdens voorjaar stonden er enkele repetities en optredens gepland. Zo speelden ze oa. op Trefpunt tijdens de Gentse feesten, bij de Buren van de Abdij en in Monterey Gent. Tijdens het najaar organiseren we twee intensieve muzikale residenties waarbij er aan een nieuw repertoire wordt gewerkt om vervolgens in de studio te duiken voor de eerste opnames en bijhorend beeldmateriaal.

Ondertussen hebben we goed nieuws vernomen vanuit Europa waardoor we in 2020 het Europees partnerschap op een hoger plan kunnen tillen. We zetten met alle partners in op het versterken van transculturele, muzikale processen door de artistieke bijdrage van muzikanten die hun thuisland zijn ontvlucht te omarmen. De focus ligt op de samenwerking tussen artiesten over de landsgrenzen heen met als doel meer mogelijkheden om te creëren, te performen en skills te delen. De Koer organiseert 12 local incubator sessies (jamsessies, repetities, optredens, opnamedagen). Verder zetten we een Jam Session Circuit op waar meer dan 40 muzikanten aan deelnemen. Tot slot organiseren we 8 masterclasses waarbij telkens andere muziektradities centraal staan. Volgende rollen worden door de overige partners opgenomen. Werkstatt Der Kulturen (D) neemt de algemene coördinatie, het toezicht en de evaluatie op zich. Marmaduke (SP) start een Soundroutes Agency op. Associazione Bologna in Musica (IT) ontvangt muzikanten in het kader van het Bologna Jazz Festival. Association mondiale des radiodiffuseurs communautaires-Europa (BE) verzorgt de digitale en FM verspreiding van de muzikale producties, zij maken deel uit van een netwerk verspreid over meer dan 20 Europese landen. Chios Music Festival (GR) ontvangt muzikanten in het kader van de programmatie van hun festival. 

Info en bookings: elzajeanty@gmail.com

Huidige bezetting: Shalan Alhamwy (viool), Gergana Velikova (zang), Jamal Moussaid (bas, percussie, zang), Robbe Kieckens (percussie), Jonas de Rave (cimbalon, accordeon, piano).

Met steun van:
2018 Creative Europe -programma van de Europese Unie en stad Gent
2019 Projectsubsidies Vlaanderen & transitiereglement Vlaanderen
2020 Creative Europe -programma van de Europese Unie, Futur 21 & SabamNationale Loterij / Loterie Nationale