12 april 2024

Poor Isa + Frederik Leroux + Ingar Zach muziek

→ Tickets (pay what you can €10 - €13 - €16 / kansentarief €2,6)

19:30 De foyer gaat open, welkom voor een drankje!

Het opmerkelijke Belgische label Aspen Edities geeft naar eigen zeggen ‘integrale muziek’ uit. Muziek die ontsnapt aan traditionele genres, gemaakt door muzikanten die op koppige wijze een geheel eigen pad kiezen. Het label werd opgericht door muzikanten Ruben Machtelinckx en Niels Van Heertum, samen met schrijfster Sanne Huysmans. Aspen edities heeft een liefde voor kleine, geduldige klanken, elegante gebaren en statige melodische fragmenten. Altijd aantrekkelijk maar op de een of andere manier ongrijpbaar. Op deze labelavond worden 3 van hun laatste releases live uitgevoerd.

20:00 POOR ISA
Banjo en woodblocks zijn de schaarse ingrediënten van Poor Isa’s tweede album dissolution of the other. Instrumenten die door Ruben Machtelinckx en Frederik Leroux niet alleen in hun gebruikelijke vorm ingezet worden maar ook in alternatieve stemmingen en met extra attributen. Hierdoor ontstaat een buitenaards vacuüm, rijk aan stilte en schaduw, met klanken die even vertrouwd als mystiek overkomen. De muziek wordt losgemaakt van haar klassieke vorm en klinkt als een instrumentale ‘field recording’ of een muzikale ceremonie.

“Delicaat maar sterk, meedogenloos maar ingetogen. Geen melodrama, geen pluisjes. Gewoon lagen van geluid die, in hun relatieve eenvoud en gebrek aan verhaallijn, iets veel mysterieuzers suggereren dan een modaal banjo-duet. Poor Isa is één van de pareltjes van Aspen Edities.”a closer listen

Poor Isa © Aspen Edities

21:00 INGAR ZACH
De eigenzinnige Noorse percussionist Ingar Zach is al een lange tijd lid van experimentele ensembles als Huntsville en Dans les arbes. Hij leverde onlangs zijn achtste soloplaat af, en zijn eerste op de uitstekende Belgische imprint Aspen Edities. De percussionist graaft nog dieper in zijn sonische onderzoek. Hij transformeert een massieve basdrum die gebruikt wordt in orkestrale muziek als een resonerend oppervlak voor buitenaardse, textuurrijke excursies. Dit doet ritmes en kleuren mixen en matchen in steeds veranderende combinaties.

22:00 FREDERIK LEROUX
Frederik Leroux presenteert zijn nieuwste release This here empty room (Aspen # 018), een verzameling van miniatuur composities voor solo akoestische gitaar en piano. Voor deze gelegenheid brengt hij zeven stukken voor gitaar. Terwijl hij uitgebreid gebruik maakt van zorgvuldig getokkelde harmonics, verkent hij de ruimte tussen licht en schaduw.

In samenwerking met Aspen Edities.

Ingar Zach © Aspen Edities

 

Frederik Leroux © Aspen Edities