Cine Rio

Cinema Rio was van de jaren twintig tot eind jaren zestig een buurtcinema in de Brugse Poort. Toen vzw de Vergunning in 2016 de oude gebouwen van deze cinema in gebruik nam en herdoopte tot de Koer kwamen ook de mensen van Cinema Paradiso langs en ontstond het idee om met deze rijke geschiedenis aan de slag te gaan. In het voorjaar van 2017 werd een oproep gelanceerd om de cinema nieuw leven in te blazen. In de zomer van 2017 werd de droom werkelijkheid: met behulp van een sterk team nieuwsgierige buren, artiesten, kookpotten en wereldverbeteraars werd de cinema in ere hersteld.

Sinds oktober ‘17 is er terug minstens één maal per week film op het balkon van de oude cinema. Ciné Rio is opnieuw een feit. Een kleine, charmante cinema met 84 zitplaatsen. Het kloppend hart van Ciné Rio werd cinéclub Rio, een team vrijwilligers dat zich wekelijks inzet voor de werking van Ciné Rio, gaande van programmatie en techniek tot onthaal en omkadering. Er zijn momenteel een dertigtal mensen betrokken bij de werking, georganiseerd in verschillende werkgroepen. Iedereen kiest volledig zelf waarvoor hij/zij zich wil engageren. De cinéclub komt tweemaandelijks samen.

Ciné Rio is unieke, eigenzinnige en uitdagende cinema. We schotelen bewust films voor die niet meer voorkomen in het reguliere circuit en willen ons op die manier ook onderscheiden. We bieden een forum en een platform aan filmliefhebbers en sympathisanten om zich te verenigen en om te delen in hun ervaring, kennis en passie.

Ciné Rio wordt ondersteund door het VAF.

Cinéclub RIO/SIO

Cinéclub Rio gaat in filmdialoog met een groep gedetineerden in de strafinrichting van Oudenaarde (SIO).

We vertonen drie films in de strafinrichting om kennis te maken. Elke film wordt op dezelfde manier ingeleid als de vertoning eerder in Ciné Rio. Wat we binnen onze eigen cinema delen met ons publiek, brengen we ook binnen de muren van de strafinrichting.

Na elke vertoning verzamelen we rond de koffietafel: we spreken over de film en denken samen verder over een eigen programmatie. Gesprekken over de werking van onze cinéclub en cinema wisselen af met gedachten over de (on)mogelijkheden hierbij binnen de muren van een strafinrichting.

Daarna vormen we samen Cinéclub RIO/SIO en brengen we de dialoog ook naar buiten: We selecteren, bekijken en bespreken samen een nog niet in ciné Rio vertoonde film en programmeren deze een maand later in Ciné Rio. Wat in de nabespreking van deze nieuwe cinéclub broeit, wordt de inleiding bij de vertoning.

Dit project wordt mee mogelijk gemaakt door vzw de Rode Antraciet.

26 november 2019: Wild at Heart – David Lynch
10 december 2019: Ascenseur pour l’échafaud – Louis Malle
14 januari 2020: Tangerine – Sean Baker
10 februari 2020: Free Solo, Pajaros de Verano of Rams

 

Benieuwd naar dit project en wil je er graag nog meer over weten? Lees hier het interview met Sofie, Janne en Charlotte van Ciné Rio.