Muziek Archief

Naast het muziekprogramma werkt de muziekwerkgroep samen met vele partners om een veelheid aan klanken wijds te verspreiden buitenom de Koer. Hier vind je de muziek projecten die de Koer in het verleden al georganiseerd heeft. Neem een duik in het muziek archief en ontdek meer.

© Leontien Allemeersch

ZONDAG ACHT DAGEN

Tijdens de Zondag Acht Dagen vierden we van 2021 tot 2023 de zomer op de Koer! In de aanloop bouwden we met de Bouwspeelplaats de buitenkoer om tot een gezellig zomerterras. De keuken en oven draaiden op volle toeren en het zomerterras werd gevuld met concerten en randgewoel.

“De Koer vult een leemte in een slagader van Gent, waar creatievelingen, over de disciplines heen, en (nieuw) publiek elkaar ontmoeten. Groothartig kleinschalig, huisgemaakt maar professioneel, met oog en oor voor kwaliteit onder de radar. Het zijn initiatieven als deze die de kunst levend houden en waar je als toeschouwer die openstaat voor de verwondering van het al dan niet onbekende, ervaringen kunt meepikken die je niet toegestopt krijgt via de mainstream kanalen en grotere zalen.” Joshua Dellaert, oprichter Solidude Records & bassist bij o.a. Skordatura

IN DE BUIK VAN DE STAD: EEN WALVIS

In het weekend van 3 en 4 juli 2021 vaarde een walvis van Brussel over Antwerpen naar Gent. In de buik van de walvis improviseerde een groep dwarse muzikanten voor een zwerm reigers, het riet en de toevallige passanten.

Met klanken van: Audrey Lauro, Hendrik Lasure, Lynn Cassiers, Louise Van Den Heuvel, Farida Amadou, Gerard Herman, Rudy Trouvé, Teun Verbruggen, Nicolas Kummert, Alan Van Rompuy, Maya Mertens, Micha Volders, Planète Concrète, Niels Van Heertum, Hanne De Backer, Stan Maris, Jean D.L., Elisabeth Klinck, Cézar De Sutter, Eric Thielemans en Lucas Schreel.

In de buik van de stad: een walvis is een co-creatie van Werkplaats WalterDear pigsFuturefarmers, de Koer en een uitdijende groep walvisvaarders. Met steun van Vlaanderen en Polsslag Brussel.

 

KORTFILM & LP

Op 18 oktober 2023 presenteerde een delegatie walvisvaarders het naslagwerk van deze tocht: een kortfilm door Kris J.Y. Verdonck (2022, 19’) en een dubbelelpee met de opnames van de klanken van op de boot.

Wil je terug mee op tocht in je eigen huiskamer? De dubbelelpee met grote walvis klanken is beschikbaar voor de kleine prijs van €15 (zonder verzendkosten). Stuur een mailtje naar michiel@dekoer.be om jouw exemplaar te ontvangen!

Meer informatie vind je hier.

Gevleugeld

In de lente van 2021 organiseren OORT en de Koer de online concertenreeks Gevleugeld. Zeven opeenvolgende zondagen laten we jong jazztalent los op een vleugelpiano.

Herbeleef de klanken van: Hendrik Lasure, Keenroh, Frank Oliver James & Cedric de Lat, Annelies Monseré, Elouise Trio, Nina Kortekaas & Soet Kempeneer en Wouter Van Den Broeck.

Samen met Klara. Met steun van Stad Gent, de Vlaamse Overheid, de Nationale Loterij en Kintpianos.

In het kader van Week van de Belgische Muziek, 2021 creëerde Jürgen De Blonde een mixtape en Stijn Demuynck deelde zijn opnames uit de Koer.

Hometaping Is Killing Music

Jürgen De Blonde van de portables maakte op vraag van de Koer een mixtape als ode aan de Belgische DIY hometape scene uit de jaren 90. De “Brugge – Gent – Antwerpen – Mechelen – Brussel – Louvain-la-Neuve” connectie. Luister naar Hometape Is Killing Music.

de Koer Opnames

Stijn Demuynck liet zich inspireren door de ruimtes van de Koer als onderzoek naar gebruik van snaredrum gecombineerd met quadrafonische effecten. Deze opnames zijn het resultaat, een binaurale weergave van het 360° klankbeeld. Luister naar de Koer Opnames.

Interviews

Altijd al nieuwsgierig geweest naar de inspiratie van verschillende muzikanten of leuke anekdotes tijdens hun muzikale carrière? We interviewen artiesten die bij de Koer geprogrammeerd staan zodat jij de leukste weetjes van je favoriete band kan ontdekken.

Zap Zaltan
Pompelmoes
Bandler Ching
Dogpeople
Laughing Bastards
Birds of Paradise

Wil jij ook één van de muzikanten interviewen? Schrijf je graag over muziek en mogelijke omzwervingen? Laat van je horen! Stuur een mailtje naar Leontien