ontwikkeling

De Koer ondersteunt artistieke praktijken van kunstenaars en collectieven via langdurige trajecten. Er wordt gefocust op initiatief dat vertrekt vanuit een maatschappelijke context en hiermee met verbeelding aan de slag gaat.

Benieuwd naar de kunstenaars trajecten die in het verleden hebben plaatsgevonden?

 

Duik hier in het archief!

© Leontien Allemeersch

International Stomachs

2023 – 2024

Een resem aan partners en kunstenaars creëeren samen International Stomachs, een collectief onderzoeksplatform dat verbeelding rondom voedsel aanjaagt en de waterwegen in Gent uitdaagt.

Met Amy Franceschini, Eva Samyn, Diede Roosens, Anna Schlooz, Elly Van Eeghem, Phoebe Vandercammen, Anastasiia Sharoshkina, Zoë Brennan, Lucrecia Wang Jaramago, Maryam AirezaBeigi,…  Met dank aan betrokken buurtbewoners en wijkwerkers voor hun hulp en gedeelde ervaring.

In samenwerking met De Goedinge, CAMPUSatelier, VIERNULVIER, KASK & Conservatorium en Futurefarmers.

 

Meer informatie

© Leontien Allemeersch

Verfatelier

2023 – 2024

In het Verfatelier brouwen, malen en zeven we de Koer. Planten en stenen worden er verwerkt tot allerlei pigmenten, verf en kleurstoffen. Van oude baksteen geel tot rode hibiscus, een gamma kleuren staat klaar om mee aan de slag te gaan.

Het Verfatelier werd geïnitieerd door Karolien Soete en Sabine De Clercq. Samen onderzoeken ze er in situ om op ecologische wijze kleurpigmenten te extrageren uit materialen en planten. Sabine richt zich op organische materialen, variërend van zelfgekweekte planten uit de tuin tot het verwerken van keukenafval. Dit resulteert in textielverf en inkten. Karolien werkt voornamelijk met bouwafval, zoals dakpannen, bloempotten, bakstenen en andere gevonden materialen op de site. Hiervan zijn waterverf, olieverf en drukinkten het resultaat.

 

Meer informatie

© Leontien Allemeersch

VerhalenLab

2022 – 2024

VerhalenLab is een veilige en speelse omgeving waar kinderen en jongeren hun verhalen kunnen delen door middel van kunst en creativiteit. Het project is geïnitieerd door Chloé Wasselin-Dandre en Marina de Blas García in samenwerking met andere kunstenaars.

Samen banen ze zich een weg in de Brugse Poort. Ze verzamelen, verbeelden en delen verhalen met elkaar en de buurt. VerhalenLab organiseert (on)regelmatig diverse creatieve initiatieven om aan de slag te gaan met verschillende kunstvormen.

Met de steun van European Solidarity Corps en Alles Kan.

 

Meer informatie

A School Called Tribe

2023 – 2024

Rappers en producers werken samen met jazz-pop studenten van KASK & Conservatorium. Erik Bogaerts & Fatih Devos nemen deze groep op sleeptouw richting een licht onvoorspelbare mix van jazz, hiphop en slam poetry, gegroeid uit de muzikale en tekstuele ‘flavours’ van alle betrokkenen. Dit concert reist na een try-out in club Telex naar drie partnerorganisaties in Gent, Brussel en Antwerpen (tba).

 

Meer informatie

© Dimitri Nassar

Tune In Radio Poort

2023 – 2024

Tune In Radio Poort is een nomadische radio voor, door en met de Brugse Poort geïnitieerd door Lennert Janssens en Zoë Brennan.

In het voorjaar van 2023 ging het duo in samenwerking met vrijwilligers en kunstenaars aan de slag met rest- en afvalmateriaal. Na enkele intensieve bouwweken konden ze aan het rollen: een mobiele radiostudio!

Tune In Radio Poort verweeft op micro-schaal lokale narratieven en mensen met elkaar. Vanaf het najaar van 2023 verzameld het nomadisch radio-atelier geluiden, getuigenissen, interviews, muziek, gedachtes en meer. Ze hosten op regelmatige basis ateliermomenten om samen radio te maken, en nodigen andere kunstenaars uit om bij te dragen.

Zich een weg banend door de buurt deelt de radio via narrowcasting de rijke verzameling aan materialen. Ontdek tijdens enkele publieke luister-events wat je allemaal (niet) hoort in de Brugse Poort!

Met de steun van Nomadic School of Arts en Alles Kan.

 

Meer informatie

INTERCREATION

2023 – 2024

Stap in de fascinerende wereld van INTERCREATION vol kunst, cultuur en participatie. Kunstenaars Katelijne De Corte en Boris Magotteaux delen hun artistieke praktijk met de creatieve geesten van de toekomst.

In 18 artistieke sessies nemen de leerlingen van BS Klimrek uit de Brugse Poort een inspirerende duik in de kunstenaarswereld van Katelijne, waarbij de Koer als creatieve speeltuin fungeert. Tegelijkertijd worden in Luik, onder leiding van Boris, eveneens twee klassen getransformeerd tot artistieke broedplaatsen.

Wat dit alles verbindt? Een reizende tentoonstelling (april-juni 2024) waar de kunstwerken van Katelijne en Boris in dialoog gaan met de artistieke resultaten van de kinderen en toont hoe creativiteit grenzen overstijgt en verbindt.

In samenwerking met Les Brasseurs en MUS-E Belgium.
Met de steun van de Franse gemeenschap.

 

Meer informatie