De Koer ondersteunt artistieke praktijken van kunstenaars en collectieven via langdurige trajecten. Er wordt gefocust op initiatief dat vertrekt vanuit een maatschappelijke context en hiermee met verbeelding aan de slag gaat.
Benieuwd naar de kunstenaars trajecten die in het verleden hebben plaatsgevonden?
Najaar 2024
A School Called Tribe (ASCT) is een muzikale beweging met een jaarlijks wisselende bezetting. Lokale rappers en producers duiken samen met muzikanten uit KASK & Conservatorium in een creatief proces richting een licht onvoorspelbare mix van jazz, hiphop en slam poetry. Tijdens verschillende repetities, cyphers en opnamesessies gaan coaches Fatih Devos, Pauline Van Der Sypt (i.m.polite) en Erik Bogaerts aan de slag met de muzikale en tekstuele ‘flavours’ van alle betrokkenen.
Het artistieke resultaat heeft als titel ‘A School Called Tribe’ en wordt 18 december in de Koer voorgesteld aan het grote publiek.
Wanna join? Vul dit formulier in voor 30 september.
© Leontien Allemeersch
2024 – 2025
Everything Under combineert kunst, op verkenning gaan en samen komen. Mark Požlep onderzoekt de waterwegen van Gent via onderzoeksreizen die hij zorgvuldig documenteert. Breng samen met Mark nieuwe gebieden in kaart, onthul verborgen verhalen en geef een extra waarde aan onze Gentse waterwegen. Everything Under duikt in de diepten van een verborgen wereld van Gent.
Everything Under is een co-productie van Kunsthal Gent, VIERNULVIER en de Koer.
Everything Under vindt plaats tijdens OPENBARE WERKEN, een tweejaarlijks festival dat in 2025 voor het eerst gezamenlijk gecureerd en georganiseerd wordt door de partners van Tot in de Stad! (Manoeuvre, PILOOT, Kunsthal Gent, CAMPUSatelier, het Stadsatelier van VIERNULVIER, de Koer, Jong Gewei, KASK & Conservatorium School of Arts en LUCA School of Arts).
2024 – 2025
Ontdek de zachte kant van Gent! Voor Midnight Marsh bundelen Malaika Cunningham, Zoë Laureen Palmer, Jennie Moran en Keir Vine hun krachten. Deze kunstenaars werken alle vier aan de democratisering van gedeelde ruimtes. Samen bundelen ze hun kennis, krachten en ervaring om de stad te transformeren tot een gastvrije oase voor iedereen.
Midnight Marsh is een co-productie van Kunsthal Gent, VIERNULVIER en de Koer.
Midnight Marsh vindt plaats tijdens OPENBARE WERKEN, een tweejaarlijks festival dat in 2025 voor het eerst gezamenlijk gecureerd en georganiseerd door de partners van Tot in de Stad! (Manoeuvre, PILOOT, Kunsthal Gent, CAMPUSatelier, het Stadsatelier van VIERNULVIER, de Koer, Jong Gewei, KASK & Conservatorium School of Arts en LUCA School of Arts).
© Dimitri Nassar
2023 – 2024
Tune In Radio Poort is een nomadische radio voor, door en met de Brugse Poort geïnitieerd door Lennert Janssens en Zoë Brennan.
In het voorjaar van 2023 ging het duo in samenwerking met vrijwilligers en kunstenaars aan de slag met rest- en afvalmateriaal. Na enkele intensieve bouwweken konden ze aan het rollen: een mobiele radiostudio!
Tune In Radio Poort verweeft op micro-schaal lokale narratieven en mensen met elkaar. Vanaf het najaar van 2023 verzameld het nomadisch radio-atelier geluiden, getuigenissen, interviews, muziek, gedachtes en meer. Ze hosten op regelmatige basis ateliermomenten om samen radio te maken, en nodigen andere kunstenaars uit om bij te dragen.
Zich een weg banend door de buurt deelt de radio via narrowcasting de rijke verzameling aan materialen. Tijdens enkele publieke luisterevenementen ontdek je wat je allemaal (niet) hoort in de Brugse Poort!
Met de steun van European Solidarity Corps, Nomadic School of Arts, JINT en Alles Kan.
© Leontien Allemeersch
2023 – 2024
Een resem aan partners en kunstenaars creëeren samen International Stomachs, een collectief onderzoeksplatform dat verbeelding rondom voedsel aanjaagt en de waterwegen in Gent uitdaagt.
Met Amy Franceschini, Eva Samyn, Diede Roosens, Anna Schlooz, Elly Van Eeghem, Phoebe Vandercammen, Anastasiia Sharoshkina, Zoë Brennan, Lucrecia Wang Jaramago, Maryam AirezaBeigi,… Met dank aan betrokken buurtbewoners en wijkwerkers voor hun hulp en gedeelde ervaring.
In samenwerking met De Goedinge, CAMPUSatelier, VIERNULVIER, KASK & Conservatorium en Futurefarmers.
© Leontien Allemeersch
2023 – 2024
In het Verfatelier brouwen, malen en zeven we de Koer. Planten en stenen worden er verwerkt tot allerlei pigmenten, verf en kleurstoffen. Van oude baksteen geel tot rode hibiscus, een gamma kleuren staat klaar om mee aan de slag te gaan.
Het Verfatelier werd geïnitieerd door Karolien Soete en Sabine De Clercq. Samen onderzoeken ze er in situ om op ecologische wijze kleurpigmenten te extrageren uit materialen en planten. Sabine richt zich op organische materialen, variërend van zelfgekweekte planten uit de tuin tot het verwerken van keukenafval. Dit resulteert in textielverf en inkten. Karolien werkt voornamelijk met bouwafval, zoals dakpannen, bloempotten, bakstenen en andere gevonden materialen op de site. Hiervan zijn waterverf, olieverf en drukinkten het resultaat.