Bandler Ching: interview

Saxofonist Ambroos De Schepper (Foto: Emma Roose)

Bandler Ching trad woensdag 26 februari op in het café van de Koer. De band onder leiding van saxofonist Ambroos De Schepper speelde een uur en dat kon het publiek bekoren. We interviewden Ambroos De Schepper over zijn verwachtingen van het optreden, wat het betekent om een eigen project op te starten en de betekenis van hun bandnaam. Hij wordt bijgestaan door Alan Van Rompuy (toetsen), Federico Pecoraro (bas) en Olivier Penu (drums).

 

“Het is heel fijn om een eigen project te hebben en het in eigen handen te hebben. Zo ben je eens niet de persoon die eerder op de achtergrond te vinden is.”

Hoe zijn jullie terecht gekomen bij de Koer?

Ambroos: “Wij zijn in de Koer terechtgekomen via Wim Seghers van de muziekproductie. Hij had ons deze zomer al eens uitgenodigd en nu was het moment om hier effectief te komen optreden. Zelf heb ik hier ook al eens opgetreden met twee andere projecten, ‘Okkupeerder en Kosmo Sound’.”

Wat verwacht/hoop je van vanavond?

Ambroos: “Ik hoop vooral dat het geluid goed is, want dat is mijn grootste zorg voor het moment. Het is heel ‘tricky’ om beïnvloed te worden door het geluid. Zo kan het gebeuren dat je plots andere keuzes maakt of dat je jezelf opeens minder goed voelt in je vel, gewoon omdat je jezelf niet goed hoort.

Daarnaast hoop ik ook dat we de ideeën die we hebben ontwikkeld en gerepeteerd hebben kunnen overbrengen aan het publiek met de juiste overgave. Er komen trouwens familieleden kijken van mij, dus ik ben ervan overtuigd dat het heel gezellig gaat worden.”

Hoe zouden jullie je muziek omschrijven?

Ambroos: “We vertrekken vanuit de Jazz en we geven daar onze eigen attitude aan. (lacht) We hebben alle vier Jazz gestudeerd aan het conservatorium. Daar hebben we elkaar dan ook leren kennen. We vullen de Jazz aan met improvisatie en veel vrijheid om het dan uiteindelijk nog te mengen met invloeden van elektronica en hiphop. Eigenlijk zit er van alles in onze muziek. Soms creëren we zelfs een ‘dub Groove’.

Hoe beginnen jullie met het maken van jullie muziek?

Ambroos: Ik schrijf de muziek. Beginnen doe ik door het maken van een blueprint op de computer. Daarin zet ik de partijen die ik heb ingespeeld of de sounds die ik heb gevonden om zo mijn idee voor het lied wat concreter te maken. Dit deel ik dan met de groep en wordt het idee door de ‘Bandler-Ching-molen’ gedraaid. Zo krijgt het onze typische sound. Ieder van ons interpreteert het idee op zijn eigen manier en zo ontstaat de muziek van Bandler Ching.

Stelt iedereen ideeën voor of enkel jij?

Ambroos: Momenteel komt alles van mij. We zitten nog in het beginstadium van ons proces. We spelen wel met het idee om samen te creëren, maar door gebrek aan tijd, komt het nu momenteel vooral van mij. Zo hebben we direct materiaal om aan te werken. Als we samen van nul beginnen, hebben we veel meer tijd nodig en die is er momenteel niet.

Hebben jullie altijd eigen nummers gespeeld?

Ambroos: Ja, we waren misschien wel van plan om eens een cover te spelen. Wie weet in de toekomst…

Waar haal je de ideeën, inspiratie vandaan?

Ambroos: Dat kan van alles zijn. Van een commerciële hiphop track tot een klein fragmentje dat mij geprikkeld heeft. Soms kan het zelf ontstaan uit een grap dat ik aan het maken was aan mijn computer. Het leukste is dan het moment waarop je kan zeggen: ‘Ah, dat is bruikbaar.’

Heb je het gevoel dat je constant bezig bent met het denken in muziek en ideeën?

Ambroos: Ja, maar niet op vlak van componeren. Bij componeren heb je echt de intentie om iets te maken. Ik moet wel toegeven dat als ik iets hoor en het prikkelt me, dan ga ik het proberen opnemen. Muziek is overal. Ik heb constant geluiden, ideeën in mijn hoofd. Als ik overtuigd ben van die geluiden dan boots ik die na met mijn mond en neem ik die op met mijn gsm. Meestal is dat dan gewoon maar een opvlieging dus later moet ik dan nog zien of ik het effectief ga gebruiken of niet.

Hoelang spelen jullie al samen?

Ambroos: Bandler Ching is ontstaan uit mijn afstudeerproject twee jaar geleden in Brussel, alleen de naam hadden we nog niet. Toen was het ‘Graduation project: Ambroos De Schepper’ of zoiets (lacht). Bandler Ching bestaat nu anderhalfjaar, maar zoveel hebben we eigenlijk nog niet gespeeld. We zijn pas actief beginnen optreden in oktober-november.

Het is jouw eigen project, hoe voelt dat?

Ambroos: Dat is heel leuk. Ik speel al lang in verschillende, andere projecten. Soms gaat het ene project enorm goed, terwijl een ander ermee ophoudt. Hierdoor heb ik veel kunnen bijleren van hoe het eraan toegaat. Het is heel fijn om het in eigen handen te hebben en eens niet de persoon te zijn die eerder op de achtergrond te vinden is. Je kan zelf aan de touwtjes trekken en dat is een leuke ervaring.

Had je er nood aan om te starten met je eigen project?

Ambroos: Ja, eigenlijk wel. Al enkele jaren zeggen de mensen rondom mij dat ik het gewoon moet doen. Misschien praatte ik er veel over en had ik het niet door. Ik durfde de stap toen niet zetten. Ik was mij ervan bewust dat als ik dit wil en ga doen, dan moet ik keuzes maken. Ik ben een grote fan van verschillende genres, dus om dan dat ene specifieke genre te kiezen en zeggen dat dat het is, vond ik eng. Je laat al de rest opzij liggen. Plots ligt er heel veel druk op je schouders en dat heeft even geduurd om me daarover te zetten.

Vanwaar de naam ‘Bandler Ching’?

Ambroos: Dit is simpelweg een woordspeling van het personage ‘Chandler Bing’ uit de populaire tv-reeks ‘Friends’. Ik was radeloos voor een bandnaam. Om eerlijk te zijn vind ik dat een afschuwelijke job. Voor mij maakt dat ook allemaal niet veel uit, maar ik besefte dat het voor veel mensen wel iets heel belangrijks was. Ik moest dus mijn best doen om daar iets moois van te maken. Uiteindelijk wil je wel iets wat goed klinkt en ik ben een grote ‘Friends’-fan, ook al heeft dat er niet echt mee te maken.

Als er dan toch iets van invloed van het tv-programma zou inzitten dan zal het waarschijnlijk de invloed zijn van het personage in mijn karakter, maar hier opnieuw heeft dat niet echt iets met de band te maken.

Repeteren jullie regelmatig?

Ambroos: We repeteren wanneer we een gaatje vinden. We werken vooral naar dingen toe, ook om het een beetje gaande te houden. Iedereen is behoorlijk drukbezet dus het is niet gemakkelijk om iedereen samen te krijgen. We wonen wel allemaal in dezelfde stad, dus dat is al iets.

Wil je graag nog wat meer info over ‘Bandler Ching’ of wil je nog meer van hen horen? Neem dan zeker eens een kijkje op hun facebookpagina.

Volg #deKoerinHuis op onze website en ontdek nieuwe muziek, krijg unieke filmtips van Ciné Rio of lees een inspirerend interview.