Pompelmoes: interview

Tara Pasveer en Viktor Perdieus vormen samen de muziekgroep ‘Pompelmoes’. Het duo trad woensdag 19 februari op in de Koer en wij interviewden hen. Hoe zij hun muziek omschrijven, waar ze hun inspiratie vandaan halen en hoe ze elkaar hebben leren kennen, lees je hier.

 

“We geven elkaar inspiratie door een goed idee te geven. We maken iets wat we nooit zonder elkaar hadden kunnen maken.”

Pompelmoes tijdens hun optreden in de Koer. (foto: Emma Roose)

Hoe ben je bij de Koer terecht gekomen?

Viktor: “Met het winkelkarretje (lacht). Ik woon op wandelafstand van de Koer, dus konden we heel ons kamp te voet verhuizen. Ik heb eerder al een paar keer in de Koer gespeeld, met The Milkfactory en Don Kapot en vond het steeds een waar plezier om er te spelen.” 

Hoe vonden jullie het om in de Koer op te treden?

Tara: “Ik vond de sfeer heel fijn. Aan het begin was het spannend en ging het niet helemaal zoals we wilden, maar daarna was het genieten.”

“Het publiek was erg aandachtig, enthousiast en ook muzikaal. Er waren veel mensen die gelijk konden meeklappen met het aparte ritme van ons lied ‘Multiple Choice.’ Het was de eerste keer dat we mensen lieten meeklappen en waar we niet op hadden gerekend is dat iedereen bleef klappen. We liepen toen al zingend het café uit, iets wat we nog nooit eerder hadden gedaan. Het was een zeer leuke en verrassende ervaring.”

Viktor: “Ik vond het genieten. We kregen een warm onthaal en het was een zeer fijn publiek. Het was lang geen perfect of foutloos concert, maar de energie en sfeer zaten goed. Het is ook altijd een beetje spannend als je zelf je geluid moet regelen, maar uiteindelijk is dat ook goed gekomen.”

Hoe zouden jullie je muziek omschrijven?

Tara: “We componeren meestal niet met een bepaald genre in gedachten, dus is het soms moeilijk om een naam te geven aan wat eruit komt. Onze muziek heeft invloeden van folk, elektronische pop, jazz en vrije improvisatie. Ik hoor soms van mensen dat ze onze muziek en performance humoristisch vinden en laatst beschreef zelfs iemand onze muziek als ‘anti-depressie muziek.'”

Waar halen jullie je inspiratie vandaan?

Tara: “Inspiratie halen we bij artiesten die we allebei gaaf vinden, maar vooral bij elkaar. Als Viktor bijvoorbeeld een goed idee heeft, geeft mij dat de inspiratie om weer met andere ideeën te komen. Zo gaat dat heen en weer en maken we iets dat we nooit zonder elkaar hadden kunnen maken.”

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen en spelen jullie al lang samen? 

Tara: “We hebben elkaar leren kennen op een muziekkamp in Dworp en zijn samen muziek beginnen spelen in de zomer van 2018. Helaas wonen we ver van elkaar. Ik woon in Londen en Viktor in Gent, hierdoor kunnen we niet zo vaak repeteren. Aan de andere kant is het wel leuk dat we hierdoor de muziekscene in verschillende landen en steden meemaken.”

Zijn jullie geschoolde muzikanten of zijn jullie autodidacten?

Tara: “Ik zou mezelf geen geschoolde muzikant noemen, maar ook geen autodidact. Ik studeer popmuziek in Londen. De universiteit waar ik naartoe ga is erg gefocust op creativiteit.”

Viktor: “Ik heb sax gestudeerd aan het conservatorium van Antwerpen, de rest probeer ik mezelf aan te leren.”

Met wat ben je momenteel bezig op muzikaal of persoonlijk vlak?

Tara: “We hebben recent iets met ‘Pompelmoes’ opgenomen en we kijken uit naar de release van onze eerste single. Verder heb ik nog een paar andere muzikale projecten in Londen en speel ik soms drum of banjo voor studiegenoten.”

Viktor: “Ik werk op een zeer traag tempo aan een solo-project.”

Wie zijn jullie muzikale helden?

Tara: “Building Instrument, This Is The Kit, Sissel Vera Pettersen, Eefje de Visser… Het zijn er zo veel.”

Viktor: “Elke dag is dat een beetje anders. Als ik er toch enkele moet noemen dan zijn dit de vier van vandaag: Ali Farka Touré, Jimi Hendrix, Jimmy Giuffre en Streifenjunko.”

Wil je graag nog wat meer info over ‘Pompelmoes’ of wil je nog meer van hen horen? Neem dan zeker eens een kijkje op hun facebookpagina.