de Koer in Huis!

“Een groot stuk van onze muziek in geïmproviseerd en het maken van zo’n videoclip hangt dan af van hoe het samenspel verloopt, hoe je inspeelt op elkaar en hoe je in elkaar klit.”

Jonas de Rave, Soundroutes

 

Soundroutes lanceert hun gloednieuwe audioclip van Mistros des mitro! Afgelopen februari kroop de groep de studio in om dit nu te kunnen delen, geniet!

“We hopen een interactieve filmquiz samen te stellen, omdat het niet altijd yoga in uw living hoeft te zijn.”

– Ciné Rio

 

Zien jullie welke films/docu’s we hier uitbeelden?

Wil je zelf een raad-de-film-video maken?

Trommel huisdieren, kinderen en keukenattributen op om een scène of filmtitel na te spelen (ongeveer een half minuutje). Inzenden kan via cinerio@dekoer.be en wij maken van jouw inzending een ‘Film om te zien’!

“Een bepaalde vibe aanvoelen in een ruimte, terwijl jij daar met je medemuzikanten staat op te treden, is een geweldig gevoel.”

– Soet Kempeneer

 

Soet Kempeneer, contrabassist bij Birds of Paradise, is al van zijn 14 jaar actief bezig met het spelen van muziek. Op zijn 18e schreef hij eigen nummers. Momenteel studeert hij nog, maar experimenteren met elektronische klanken op zijn computer is iets wat hem enorm boeit. Van muzikant zijn beroep maken is een droom.

Wil je meer weten over dit muzikaal talent?
Lees hier

Foto: Roger Vantilt

#ikkooplokaal

Akker & Ambacht is de ideale plek om je verse, fair trade producten te kopen. Niet alleen voeding, maar ook sieraden, planten, zeepjes… kan je er verkrijgen.

Neem een kijkje op hun facebookpagina voor meer info.

Foto: Akker & Ambacht

“Als we niet uit ons kot mogen, hebben we heimwee naar heimwee. Schuif de meubels opzij of hang je luidsprekers buiten en dans de frustraties uit je lijf op de beats van dj’s Rudy en Moussa Rasé, die de ‘sign of the times’ als inspiratiebron kozen.”

– Organisatie Bal Mundial

 

Zet je dansschoenen klaar want elke zondag om 20u05 komt Bal Mundial bij je thuis! Hou de facebookpagina in de gaten, want daar vind je de zoomlink naar het dansfestijn.

“Terwijl iedereen geacht wordt op de razendsnelle digitale boot te springen, grijpen mensen steeds vaker en liever een analoge boei vast.”

– Community of Listeners

 

Vorig jaar was Community of Listeners één van de residenten van de Koer. Het meertalig vertelplatform werd opgericht door Helena Lemonnier en Mohsen Mahjoobi. Ze brengen mensen samen rond verhalen, performatieve kunst en muziek.

 Lees hier hoe zij hun residentie beleefden in de Koer.

Filmtip van Ciné Bambino!

Geen idee meer wat je kan bekijken nu je thuis moet blijven? VPRO Cinema geeft je maar liefst 35 jeugdfilms die je via Netflix kan bekijken.

Veel kijkplezier!

Foto: Website cinekid.nl

Zin in wat live muziek?

Vanavond speelt onze muziekprogrammator én vibrafonist, frontman van Compro Oro music, Wim Segers om 20u live een soloset vanuit zijn huiskamer.

Ontdek het via deze link of de facebookpagina van KAAP en geniet mee!

Foto: Andres Vranken

Boerenmarkt in de Koer!

Bestel op voorhand groenten, zuivel, brood en veel meer en kom dit ophalen bij ons afhaalpunt op zaterdag tussen 10u30 en 12u.

Bestellen gebeurt bij iedere boer afzonderlijk.

 

Groenten van Ivan Vlaeminck.
Bestellen voor donderdag om 21u via email: ivan.vlamynck@telenet.be of sms: 0495/45 39 23. Betaling via overschrijving op: IBAN: BE97 7387 0312 6649

Zuivel van Bart Rogiers, Zuivelproducten Rogiers.
Bestellen via de webshop: https://tinyurl.com/utvmkqx
Info via mail: bart.van.langenhoven@telenet.be en gsm: 0479 20 46 51

Brood en gebak van De Broodstokerij.
Bestellen via sms: 0486/22 82 19

Fruit van Alberic Tack.
Bestellen via gsmnummer: 0475/36.39.14 of via mail: alberic.tack@skynet.be. Betaling via overschrijving op:
BE61 7376 1920 6617

Eieren, gluten- en lactosevrij gebak van Alleitjes.
Bestellen via de webshop: www.alleitjes.be.

Bloemen en planten van Noel.
Bestelling via telefoon 051/633227 bij voorkeur op de middag of avond. Betaling via overschrijving op: BE27 6528 0746 5973.

Meer info via de Facebookpagina, Boerenmarkten!

Foto: Boerenmarkten

Bij’ De Vieze Gasten en kunstenares Karolien Soete zetten een leuk initiatief op poten.

 

Heb jij eigengemaakte kunst die je wel eens aan de buitenwereld wil tonen? Neem dan deel aan ‘Kunst achter glas’, zo krijgen mensen die een frisse neus willen halen in de buurt de kans om jouw werk te bewonderen.

Foto: Facebook Bij' De Vieze Gasten

“We wilden de dansfeesten op zondagnamiddag, een oude traditie van ons gebouw, nieuw leven inblazen. Bal Mundial is dansen op muziek uit alle stijlen, tijden en continenten, voor alle leeftijden.”

– Organisatie Bal Mundial

 

Benieuwd naar Bal Mundial – Voulez-vous danser avec moi? Bekijk dan zeker de video hiernaast en geniet mee!

“Welcome to a temporary world,
welcome to a temporary Subbacultcha
and the temporary Quarantine Art Card.”

– Subbacultcha

 

“Krijg met de Quarantine Art Card toegang tot een reeks kunstwerken die speciaal voor onze gemeenschap zijn gemaakt. U krijgt elke vrijdag, als actief lid van Subbacultcha Belgium, een origineel kunstwerk gemaakt door lokale en internationale creatieven die momenteel in quarantaine zijn.”

Wil jij je eigen Quarantine Art Card van Subbacultcha? Neem dan een kijkje op hun website.

Foto: website Subbacultcha

“Poëzie is / de onmacht van de taal / overwonnen.”

– Nico van Apeldoorn, één van de gasten tijdens ‘Lyrisch Activisme’ in Amsterdam.

 

Lyrisch activisme geeft het woord aan activistische dichters uit het verleden die vandaag de dag nog steeds aanspreken. Ze vullen avonden met literatuur, poëzie, maatschappelijke vraagstukken en politieke veranderingen.

Hedendaagse dichters Yousra Benfquih en Michael Tedja zouden vrijdag 3 april aan het woord komen in de Koer. Door parallellen te trekken tussen crises uit de geschiedenis en nu presenteert deze avond literatuur en poëzie als activisme.

lees hier het gedicht van en maak kennis met Michael Tedja.

Foto: facebook Lyrisch Activisme

“Als de mensen niet naar het museum kunnen gaan, moet het museum maar online gaan”

– Tina De Gendt

 

Van oktober 2019 tot maart 2020 was Tina De Gendt voor ‘De vierkante kilometer’ van het STAM – Stadsmuseum Gent op zoek in de Brugse Poort naar verhalen en anekdotes van buurtbewoners en enthousiastelingen.

De verhalen die ze ontdekt heeft in de Brugse Poort kan je hier bekijken en beluisteren.

Foto: website STAM, stadsmuseum Gent

“Gestaag uitgeholde begrippen zoals exclusiviteit, excellentie en restauratie ga je hier niet vinden.”

– Leendert van Accoleyen

 

Eva Pot schreef over alle residenten een tekst die een inkijk geeft in hun praktijken.

Lees hier 

Foto: Publicatie Eva Pot

Thuisactiviteiten, mondmaskers maken, thuisleveringen… zo gaan onze duurzame ondernemers om met COVID-19

– Gent Fair Trade

 

Met #deKoerinHuis krijg je jouw portie de Koer binnenshuis, maar ook andere Gentse initiatieven zijn met heel wat leuke dingen bezig.

Benieuwd naar wat je allemaal kan ontdekken? Bekijk dan even de website van Gent Fair Trade.

Foto: Gent Fair Trade

“Ik luister nooit naar mijn eigen muziek, misschien heel soms om iets op te zoeken, maar anders nooit. Ik vind het heel confronterend.”

– Michel Mast

 

Michel Mast, saxofonist en veelzijdig muzikant, laat ons meekijken in zijn muzikale wereld. Hij vertelt in het interview over zijn carrière en over de bastaardmuziek die hij speelt bij Laughing Bastards.

lees hier 

Beeld: facebook Laughing Bastards

“Ik haal er misschien te veel verhalen in een keer bij, maar dat komt omdat ik wil dat je voelt hoe de ruimte rond het verhaal verzadigd is van andere verhalen die ik zou kunnen vertellen.”

– Quote van Italo Calvino, uit het boek Als op een winternacht een reiziger.

 

Vandaag laten we jullie genieten van kunstenaar Wannes Cools. Zijn tentoonstelling Nr 108 ging normaal vorige week door in onze Kleine Ruimte.

Cools werkt met een focus op eenvoud en goesting voor kleur. Compleet arbitrair of met precieze focus.

 

ontdek hier enkele kunstwerken

Wannes Cools, 'Etching 5', 2020

“Zuurdesem maken, duurt enkele dagen dus je begint best op tijd.”

– Katelijne

 

Probeer thuis dit klassieke – de Koer – zuurdesem recept van Katelijne uit en bak je deeg tot het perfecte brood. Helaas kan je het nog niet meteen bakken in Den Oven van de Koer, maar je kan alvast beginnen oefenen.

Veel succes!

vind het recept hier

Foto: Katelijne

“Als alles ingeplugd is, beginnen onze talenten te versmelten. We worden samen meegesleurd in de sounds.”

– Floris Hoorelbeke

 

Filip Brans en Floris Hoorelbeke vormen samen het noise-duo, Dogpeople. Normaal gezien stonden zij op 18 maart in de Koer, maar helaas kon dit niet meer doorgaan wegens het coronavirus.

Benieuwd hoe uw favoriete viervoeter met klanken en geluiden speelt en hoe hun ideeën ontstaan? Ontdek dit alles en nog veel meer in het interview.

lees hier 

Foto: Instagram Dogpeople

“Twee broers wonen naast elkaar in een desolate vallei in Ijsland, maar wisselen al jaren geen woord meer. Wanneer hun kuddes schapen bedreigd worden door een virus, moeten er echter keuzes gemaakt worden.”

Donderdagavond, filmavond! De nieuwe cinéclub RIO/SIO koos nog voor dit virustijdperk geheel toevallig een passende film voor u uit: Rams (Hakonarson, Ijsland, 2015).

De vertoning met inleiding samengesteld door deze nieuwe cinéclub is helaas uitgesteld. Wie toch al nieuwsgierig is naar de film die Un Certain Regard in Cannes won, kan in deze lockdowntijden terecht bij het video-on-demand platform UniversCiné.

UniversCine is een initiatief van onafhankelijke producenten en distributeurs in België en Frankrijk. Ze bieden een mooie selectie films aan en helpen je bekende en minder bekende artiesten ontdekken. Je hebt hier geen abonnement voor nodig, een enkele film huren kan tegen een zacht prijsje. Zo haal je niet alleen je favoriete buurtcinema in huis, maar steun je ook de cultuursector in deze barre tijden!

De film in je huiscinema bekijken? Dat kan hier!

Wil je meer weten over Ciné RIO/SIO lees dan hier het interview.

“We willen een beetje RIO naar daar brengen en beetje SIO naar hier.”

– Ciné Rio

 

Ciné RIO/SIO is een project dat ontstaan is door een wisselwerking van onze cineclub en de strafinrichting van Oudenaarde. Wat het project precies inhoudt en wat hun ervaringen hierbij zijn, vertellen Janne, Charlotte en Sofie zelf in het interview.

lees hier

De gevangenis van Oudenaarde (Foto: stadsarchief Oudenaarde)

“Wij zijn zoekend overtuigd”

– Tegelspreuk, Gluren bij de Buren

 

Afgelopen maanden gingen de Koer, Bolwerk in Kortrijk en het Plattelandscentrum – Huysmanhoeve in Eeklo bij elkaar over het muurtje kijken. Ze werkten samen, deelden ideeën en dachten na over elkaar en hun organisaties. Dit resulteerde in acht tegelspreuken die hun waarden samenbrengen.Rik Pinxten, cultureel antropoloog, volgde en beschreef als extern oog het proces.

lees hier

“Het is heel fijn om een eigen project te hebben en het in eigen handen te hebben. Zo ben je eens niet de persoon die eerder op de achtergrond te vinden is.”

– Ambroos De Schepper, Bandler Ching

 

Bandler Ching bracht het beste van zichzelf in ons café. Na jaren ervaring bij andere bands, koos Ambroos De Schepper er twee jaar geleden voor om zijn eigen project in de wereld te zetten. Ontdek in het interview hoe deze jazz, hip-hop, electronica, noise-band tot stand kwam.

lees hier

Alan Van Rompuy (toetsen), Ambroos De Schepper (saxofonist) en Federico Pecoraro (bas) (Foto: Leontien Allemeersch)