Project CINE RIO/SIO – interview

Het project RIO/SIO is ontstaan uit Cinéclub RIO van de Koer en heeft de bedoeling uit te wisselen tussen binnen en buiten, tussen de eigen cinema en de strafinrichting van Oudenaarde. Janne, Sofie en Charlotte van Ciné Rio vertellen over het project.

“Het zou mooi zijn mocht hieruit een eigen cineclub SIO groeien.” 

De Cinéclub bestaat uit enthousiaste vrijwilligers. Hiervan zijn er een twintigtal actief bezig met het zoeken naar en het voorstellen van films om in Ciné Rio te vertonen. Zij dragen elke cinema-avond: ze bemannen de kassa, controleren de toegangstickets, bedienen de bar, verzorgen de inleiding voor de film … “Samen maken we er een cinema-ervaring van, zowel voor onszelf als de bezoekers.”

Om tot de programmatie te komen, werkt de club met thematische reeksjes. “We verplichten onszelf op die manier om gerichter na te denken over de filmkeuze. We wisselen alternatieve films af met klassiekers of cultfilms.”

De gevangenis van Oudenaarde (Foto: stadsarchief Oudenaarde)

“Ons doel is om samen met hen tot een eigen programmatie te komen”

Op vraag van vzw De Rode Antraciet (die sport en cultuur aanbiedt aan gedetineerden) is Cineclub Rio aan de slag gegaan. “De gedetineerden wilden een eigen cineclub oprichten. De Rode Antraciet was op de hoogte dat wij dit hadden in de Koer, dus kwam de vraag of wij dit project mee wilden begeleiden en ondersteunen. Voor ons was dit een uitdaging. Het was in het begin nog onduidelijk hoe we te werk zouden gaan. We wilden vooral inzetten op een uitwisseling tussen ons en de gedetineerden. Ons doel was om samen met hen tot een eigen programmatie te komen. Eerst en vooral wilden we elkaar leren kennen, het ijs breken en een cineclubsfeer creëren: we selecteerden drie films uit onze programmatie en bekeken die samen met hen. We zorgden telkens voor dezelfde persoonlijke inleiding zoals we ook in Ciné Rio deden.”

“Ze maken van hun kapel, waar de film wordt bekeken, een eigen cinema. Zwarte zeilen verduisteren de plek en maken die iets sfeervoller. Er is ook telkens iets om te eten en te drinken. Wel moeten we toegeven dat hun stoelen even slecht zijn als die van ons (lacht). De gevangenisdirecteur wist ons tijdens ons eerste bezoek te vertellen dat in ongeveer 90% van alle films de gevangenis een rol speelt. Tijdens het bekijken van onze keuzes moesten we dan ook toegeven dat dit toevallig zo was.”

Na de vertoning praten ze na over hoe ze de film beleefd hebben, maar ook bijvoorbeeld over hun cinemawerking. “We proberen met een vast team langs te gaan, zo kan de nabespreking in een vertrouwde sfeer plaatsvinden. De gedetineerden reageren hier enthousiast op.

“Toen we polsten naar hun lievelingsfilm bleek dit daarom geen evidente vraag te zijn.”

We opteerden voor een divers aanbod en daar waren ze blij mee. Ze hebben in de gevangenis enkel toegang tot televisie en kunnen films ontlenen, maar die zijn vaak in hetzelfde genre en meestal blockbusters of actiefilms. Van deze beperking waren we ons voordien niet bewust. Toen we polsten naar hun lievelingsfilm bleek dit daarom geen evidente vraag te zijn. Samen zijn we dan tot de uiteindelijke aanpak gekomen.

“We willen een beetje RIO naar daar brengen en een beetje SIO naar hier. Het moet duidelijk zijn dat het over twee cineclubs gaat die elkaar inspireren om na te denken over filmkeuzes.”

“We vroegen de gedetineerden om thema’s voor te stellen. In de daaropvolgende Cinéclub Rio brainstormden we een shortlist bij elkaar die we naar de gevangenis stuurden, met telkens wat uitleg over de film. Vervolgens stemden de gedetineerden op hun favoriet en lichtten ze hun keuze toe.

De film met de meeste stemmen bekeken we samen en gaan we later in de Koer vertonen. Wanneer de film in de Koer te zien is, is het de bedoeling dat er voor de film een inleiding wordt gegeven met daarin de motivaties en ervaringen van Cinéclub RIO/SIO. We willen een beetje Rio naar daar brengen en een beetje SIO naar hier. Het moet duidelijk zijn dat het over twee cineclubs gaat die elkaar inspireren om na te denken over filmkeuzes.”

De film die ze ondertussen samen bekeken en besproken hebben, vertonen ze later nog in Ciné Rio.

“De gedetineerden kozen voor Rams van de regisseur Grímur Hákonarson omwille van de Ijslandse landschappen en de zwarte humor van de Ijslanders. Het wordt een mooie uitwisseling.” 

Follow the money

Het volgende thema is Follow the money. Cinéclub Rio stelde opnieuw een shortlist van drie films samen. “Op 10 maart gaan we er terug langs en kijken we samen naar de door hen gekozen film, Leviathan van regisseur Andrej Zvjagintsev, die later in de Koer geprogrammeerd wordt.”

“Eenmaal de vertoning begonnen is, zijn wij gewoon allemaal mensen die samen een film bekijken.”

“Voor ons is het zoals we zelf naar een cineclub gaan. Het is een proces waarbij we samen inzichten verwerven. Er wordt veel meer aandacht besteed aan de film en de context. Eenmaal de vertoning begonnen is, zijn wij gewoon allemaal mensen die samen een film bekijken. Wij merken dat zij heel dankbaar zijn dat wij dit doen voor hen, maar wij zijn hen minstens even dankbaar.”

 

Dit project is in samenwerking met vzw De Rode Antraciet. Indien je hier graag nog wat meer over wil weten, neem dan zeker een kijkje op onze website

Volg #deKoerinHuis op onze website en ontdek nieuwe muziek, krijg unieke filmtips van Ciné Rio of lees een inspirerend interview.