Lyrisch Activisme: gedicht

“Poëzie is / de onmacht van de taal / overwonnen.”

– Nico van Apeldoorn, één van de gasten tijdens ‘Lyrisch Activisme’ in Amsterdam.

Lyrisch activisme geeft het woord aan activistische dichters uit het verleden die vandaag de dag nog steeds aanspreken. Ze vullen avonden met literatuur, poëzie, maatschappelijke vraagstukken en politieke veranderingen.

Vrijdagavond 3 april zouden hedendaagse dichters Yousra Benfquih en Michael Tedja aan het woord komen in de Koer. Door parallellen te trekken tussen crises uit de geschiedenis en nu presenteert deze avond literatuur en poëzie als activisme.

Wij laten je kennis maken met Michael Tedja. Hij is schrijver, dichter, schilder en curator, en schreef meerdere romans en gedichtenbundels.

Enkele voorbeelden zijn: A.U.T.O.B.I.O.G.R.A.F.I.E. (2003), De aquaholist (2005), Hosselen (2009), Tot hier en verder (2013) en Regen (2015).
In 2018 verscheen Briljante man. Deze roman is een ‘tekstcollage’ die springt door de tijd en de ruimte met een mix van proza, poëzie en beschouwing over kunst, literatuur, politiek, filosofie en cultuurverschillen tussen Nederland en Suriname.

Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut.

 

Benieuwd naar meer? Via deze link kan je de avond volgen die plaats vond in Amsterdam. Je maakt er kennis met verschillende dichters en activisten.

Michael Tedja, 'Het oorgat op laten rekken en zwarte streepjes in de bast', 2020

Michael Tedja, 'Het oorgat op laten rekken en zwarte streepjes in de bast', 2020