Collectieve Acties

Collectieve Acties brengt groepen mensen samen om met verbeelding aan de slag te gaan rond een maatschappelijke uitdaging. Deze acties spreken tot de verbeelding, testen het potentieel van de ruimte en verbreden de werking van de Koer.

© Leontien Allemeersch

Projectweek Publieke Ruimte

2023

Tijdens een intensieve projectweek trokken we eind maart naar de Neermeersen, een hoogbouwwijk tussen de Watersportbaan en de Leie. Verschillende makers en studenten werkten er in en met de lokale publieke ruimte. De groep werkte multidisciplinair (beeldend, bouwend, schrijvend, spelend,…) en co–creatief (in uitwisseling met elkaar, de plek en iedereen die ze daar tegenkomen). Op het einde van de week deelden ze het feestelijke resultaat: een collectieve interventie op locatie in de wijk.

 

meer informatie
© Renée Pevernagie

© Renée Pevernagie

De Ontmanteling

2021 – 2022

De herontwikkeling gaat van start! We grijpen dit momentum om verbeeldend te bouwen met en in de buurt en te spelen met de vrijgekomen materialen. Samen maken we de Koer nog meer de Koer. Met de Ontmanteling creëeren we ruimte voor afbraakkunsten en bouwtransformaties in dialoog met de verbouwing.

Collectieve Actie – de Ontmanteling

In de eerste fase van de verbouwing zetten de afbraakwerken van de middenbouw aan tot  verbeelding. Kubieke meters aan materiaal komen en masse vrij: hout, koper, metaal en duizenden stenen. Na een uitgebreid beeldend materiaal- en ruimteonderzoek bouwen we aan collectieve acties. Zo smelt het koper tot een alternatieve munt, en transformeert de werf tot scenografie voor de steenslag: het ontginnen, schoonkappen en stapelen van de stenen.

Programma – de Ontmanteling

Naast de handen uit de mouwen te steken tijdens het bouwgewoel, maken we plaats voor reflectie en verrijkende architectuur- en artistieke praktijken. We gaan op tocht door de Brugse Poort als buurtbioloog of geveltoerist, duiken van onderuit in stadsplanning en buurtontwikkeling en zoeken inspiratie bij circulaire bouwpraktijken. Enkele bouw-observators delen van aan de zijlijn regelmatig de ruimtelijke ontwikkelingen in beelden en woorden.

 

Meer informatie

© Leontien Allemeersch

Die malle Jan

Reis van een gevelde eik

2020 – 2022

“In Beerlegem (Zwalm), op zo’n 20km van de Koer, lag een door de storm gevelde eik. Zorgvuldig werd hij met al zijn wortels op een oude kar gelegd, hem erend in zijn kruin, een kar gemaakt van eikenhout, van gesmeed en gelast staal en rubberen vrachtwagenbanden. Het hout van de kar moet veel ouder zijn dan de boom die wij er mee zullen vervoeren.
Boom en kar. Beiden zijn zij tijdsdragers en stille getuigen in een verhaal waarin de mens de hoofdrol steelt. Gegrond in een nieuw verhaal brengen wij hen op een volgende bestemming.” – Max Pairon

Max doet onderzoek naar het gebruik van menselijke kracht en oude transporttechnieken in nieuwstedelijke context. Die malle Jan verwijst naar de kar die vroeger gebruikt werd om boomstammen en andere lange voorwerpen zoals tramrails en molenroeden te transporteren.

Collectief wordt deze reis, het ‘uitzonderlijk vervoer’ van deze gevelde eik verwezenlijkt: van het platteland via het historisch centrum van Gent naar zijn nieuwe bestemming in de Koer. Onderweg nodigt Max toevallige passanten uit stil te staan bij de vraag hoe we als gemeenschap vandaag (kunnen) omgaan met grondstoffen en immaterieel erfgoed (vakmanschap, ambacht, techniek, natuur en landbouw).

Die malle Jan is een coproductie van Kunstenplatform PLAN B, WALPURGIS en de Koer. Gesteund door de Vlaamse Overheid.

 

Meer informatie

BAUKAST

Tijdens het voorjaar van 2020 wordt een interdisciplinaire groep uitgedaagd om samen een Kast-sculptuur te ontwerpen volgens de principes van circulair bouwen. De BAUKAST vormt een antwoord op de vraag hoe een sculptuur de grens kan vormgeven in een ruimte en tegelijkertijd een invloed kan hebben op het gebruik ervan. Het betreft een sculptuur van ongeveer 9m lang, 6m hoog en 2m breed. De realisatie van de BAUKAST vormt meteen het startschot van de verbouwing van de Koer.

fase 1: Opstartfase
fase 2: Teken en schetsfase
fase 3: Circulair bouwen – 4 praktijkvoorbeelden
fase 4: Verplaatsing van materialen
fase 5: Realisatie van de sculptuur
fase 6: Feestelijke inhuldiging van de BAUKAST 

Ontwerpwerkgroep: Karolien Soete, Leendert Van Accoleyen, Maud Veen, Max Pairon, Marthe Meijer, Jan Laute & Wiebe Moerman.

Georganiseerd i.s.m. Dear Pigs / AAC architecture
Gesteund vanuit Transitiereglement Vlaanderen en Stad Gent.

BONTE AVONDEN

Tijdens Bonte Avonden herdenken we de Koer vanuit haar rijke verleden als gemeenplaats. Alle troeven van het huis worden uitgespeeld in een avondvullend programma. Een keuken en bar die op volle toeren draaien, een podium met grandioze artiesten én een oogverblindend publiek.

Acts van oa Jean-Paul DanceBe Flat, Gerard Herman, Joris cocktail, …
Muziek olv Jonas de Rave en Ariane Cohen-Adad
Regie olv Jasper D’Hondt

06, 07 & 08.12.2019
Meer info: Bonte Avonden

Georganiseerd i.s.m. Circusplaneet
Gesteund als Participatieproject kansengroepen, projectsubsidie kunstendecreet en dienst cultuur Stad Gent.

Kinderen Baas

Tijdens de paasvakantie zijn de kinderen baas op de Koer!

Speel jij soms ook graag eens de baas? Heb jij soms ook zin om jouw gedacht eens goed te zeggen? En ben je tussen 6 en 10 jaar oud? Dan is de Koer op zoek naar jou!

Op 10, 11 & 12 april 2019 toveren we de Koer om tot een creatieve broedplaats waar kinderen hun zotste ideeën kwijt kunnen om van de Koer ook hùn plaats te maken. Tijdens deze belevingsdriedaagse nemen we de Koer samen met hen onder handen. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds dompelen we hen onder in uiteenlopende creatieve workshops waarin ze vorm geven aan hun wildste Koer-dromen. Op zondag 14 april 2019 worden de resultaten gepresenteerd bij de Ciné Bambino vertoning.

De plaatsen zijn beperkt, dus inschrijven is de boodschap!

Praktisch:
Voor kinderen van 6 tot 10 jaar
Woensdag 10.04.19 t.e.m. vrijdag 12.04.19 telkens van 9:00 tot 17:00
Je schrijft in voor 3 dagen.
Deelnameprijs: €50 – UiTPAS kansentarief €10

Gesteund als Participatieproject kansengroepen vanuit het departement Cultuur, Jeugd, Sport & Media en dienst cultuur Stad Gent.

72 Uur Vuur

de Koer en VOEM steken drie dagen de oven aan en nodigen uit om mee te komen stoken, bakken en proeven. Verder ligt er niets vast, al slaat de verbeelding op hol: Een tweedubbele raketverbranding brengt de oven op temperatuur, trompetten schallen op elke straathoek en brood uit alle hoeken van de wereld wordt in de oven geschoven.

We plannen drie werkmomenten om 72 UUR VUUR voor te bereiden en een dak te bouwen voor de oven.
We werken vrijdag 09.11.18, 16.11.18 & 23.11.18 en starten telkens om 09:30 met koffie, we bekokstoven het programma bij de lunch om 12:30 en ruimen de werf op tegen 17:00.

Heb je een idee? Goesting om erbij te zijn? Mail eva@dekoer.be of kom gewoon langs. Meer info www.dekoer.be

Georganiseerd i.s.m. Voem vzw.
Gesteund als Participatieproject kansengroepen vanuit het departement Cultuur, Jeugd, Sport & Media en Etnisch-Culturele Diversiteitsprojecten Stad Gent.

© De Koer

BASSIN PUBLIC

Tapijten schuren met de buren – 10, 11 & 12 mei 2018

Voor BASSIN PUBLIC transformeerde de Koer tot een publieke wasplaats waar uitgenodigd werd tot collectief kuisen. Op grote schaal en speelse wijze werden de tapijten van de Brugse Poort gewassen. Deelnemers uit de buurt en daarbuiten demonstreerden praktische kunde of onkunde in het kuisen terwijl er ingespeeld werd op het rijke universele erfgoed en de verhalen rond kuisen.

De aanzet voor deze actie kwam van Clara Vankerschaver, voormalig resident bij de Koer. In de zeeptuin en met het collectief Om Zeep wordt er verder gewerkt aan duurzaam onderhoud.

Georganiseerd i.s.m. het Bomfestival van ‘Bij de Vieze Gasten en Kringwinkel Open plaats.
Gesteund als Participatieproject kansengroepen vanuit het departement Cultuur, Jeugd, Sport & Media en Stad Gent Klimaatstad.

Gesponsord door Sioen industries.

© Michele Moranka