Een resem aan partners en kunstenaars creëeren samen International Stomachs, een collectief onderzoeksplatform dat verbeelding rondom voedsel aanjaagt en de waterwegen in Gent uitdaagt.
We richten onze aandacht op de Leie als fysieke verbinding tussen de landbouwgronden van de Goedinge in Afsnee en de afzetzone bij de stadsbibliotheek, De Krook, in het centrum van Gent. Momenteel maakt een Bioboot wekelijks de reis tussen deze punten om groenten te verdelen in de stad.
Met International Stomachs wordt er verbeeldend onderzocht hoe deze korte voedselketen breder ingezet kan worden. Hiervoor verkennen we het gebied rond de Europabrug aan de Watersportbaan, waar het bootje wekelijks passeert, maar nog niet kan aanmeren. Dit is een stedelijk gebied met kenmerkende hoogbouw uit de jaren 60 en veel sociale woningen. Door recente veranderingen zijn veel maatschappelijke functies verdwenen, wat heeft geleid tot het label ‘voedselwoestijn’. We voelen ons verbonden met deze plek en onderzoeken samen hoe een korte voedselketen voor internationale smaken hier vorm kan krijgen.
Het volledige project kent verschillende deelprojecten waarbij verschillende studenten, buurtbewoners en kunstenaars aan bijdragen.
Met Amy Franceschini, Eva Samyn, Diede Roosens, Anna Schlooz, Elly Van Eeghem, Phoebe Vandercammen, Anastasiia Sharoshkina, Zoë Brennan, Maryam AirezaBeigi,…
Met dank aan betrokken buurtbewoners en wijkwerkers voor hun hulp en gedeelde ervaring.
In samenwerking met De Goedinge, CAMPUSatelier, VIERNULVIER, KASK & Conservatorium en Futurefarmers.
© Leontien Allemeersch
Masterclass
Najaar 2023 tot voorjaar 2024
Het gebied van International Stomachs wordt onder begeleiding van Amy Franceschini / Futurefarmers onderzocht door een groep studenten van de opleiding Autonome Vormgeving van het KASK & Conservatorium. Iedere student vertrekt vanuit hun eigen praktijk om in relatie te gaan tot de omgeving van de Watersportbaan, voedsel, waterwegen en De Goedinge. Door verschillende acties brengen ze zo de weg tussen alle verschillende plekken in kaart, en verbeelden ze samen een toekomst voor eten in de wijk.
Tafelen
Najaar 2023 tot voorjaar 2024
Anna Schlooz verkent in samenwerking met CAMPUSatelier de wijk van de Watersportbaan met haar handen, én vooral haar maag. Gefascineerd door kookpotten vol geuren, herinneringen aan eten en verbindende verhalen brengt ze de omgeving in kaart.
© Anna Schlooz
KIEMKRACHT – zaterdag 9 maart 2024
KIEMKRACHT is een festival voor mond, maag en land. Op een speelse en toegankelijke manier wordt iedereen uitgenodigd om kritisch na te denken over hun voedsel en het land waarop dit geproduceerd wordt. In het kader van dit festival presenteren de studenten van de Masterclass en Anna Schlooz hun onderzoeken met het publiek.
Seedlings – Seeds as (Space)time Travelers
Zaterdag 9 maart, 13:00 – 15:00
Locatie: Lokaal Dienstencentrum De Vlaschaard, Jubileumlaan 219, Gent
Met: Studenten Autonome Vormgeving van KASK & Conservatorium ism de Koer
Artists make art like farmers grow food.
– The Rural, Edited by Myvillages, published by Whitechapel Gallery and The MIT Press, 2019, page 198.
Een zaadje is een ruimtetijdsreiziger. Wanneer zaden de omstandigheden voor kieming tegenkomen, wortelen en ontwaken ze; in een gebaar dat visueel een beetje lijkt op een radio-ontvanger die zijn antenne uitklapt, stuurt het zaadje een kleine wortel uit, gevolgd door een kleine stengel, en zo voelt en ontvangt het vanuit zijn omgeving. Sluit je aan bij de kunstenaars van de Masterclass in een actie om een satellietboerderij op te richten die is gemaakt van zaailingen die zijn verzameld uit supermarkten in de buurt. Deze kleine boerderij zal een analogie zijn voor een ander stuk grond gelegen op de degoedinge boerderij in Zuid-West Gent. Doe met ons mee in de creatie van transmissies tussen de twee locaties; planten, wortelen, zaadmaskers en het creëren van nieuwe stedelijke legendes.
Tafelen
Zaterdag 9 maart, doorlopend van 12:00 tot 17:00
Locatie: Lokaal Dienstencentrum De Vlaschaard, Jubileumlaan 219, Gent
Met: Anna Schlooz ism CAMPUSatelier
Anna zwerft al een tijdje rond in de Watersportbaan. Op zoek naar recepten, gevulde koelkasten, boodschappenlijstjes en lievelingsgerechten. Tijdens Tafelen nodigt ze je uit aan tafel om samen te proeven van hetgeen dat ze tegenkwam. Wat ligt er standaard in jouw voorraadkast? Welk eten mis je in de buurt? Waarmee mag ik je wakker maken, en wat wil je nog leren koken? Kom samen eten, babbelen, luisteren en ontmoeten.
Waterzooibaan #1 – zondag 16 juni, doorlopend van 10:00 tot 18:00
Locatie: tussen de woontorens Elektra en Borluut aan de Watersportbaan
In samenwerking met CAMPUSatelier.
Een lange tafel vol eten en klinkende speeches! Schuif mee aan tafel en ontdek allerlei lekkers uit de omgeving van de Watersportbaan. Daarbovenop dromen we van toekomstplannen en andere uit de hand lopende ideeën van wat er kan gebeuren in de buurt. Van ontbijt tot diner, en alle andere gangen tussenin: welkom!
Waterzooibaan #2 – zaterdag 14 september, doorlopend van 14:00 tot 21:00
Locatie: parkje op de hoek van de Nekkersberglaan en Belvedereweg, Watersportbaan.
In samenwerking met CAMPUSatelier, VIERNULVIER en Buurtwerk Watersportbaan.
Verhalen & muziek over het water en tussen de bomen. Schuif mee aan tafel! Ontdek presentaties van kunstenaars, gezellige eetmomenten, allerlei groenten-gewoel en meer. Met bijdrages van: Zoë Brennan, Anna Schlooz, Jean Pierre Jaques Remi, Sander Boury, Marie Malingreau, Elisa Palm, Klara Caemerlinck, Simon Allemeersch, Rachel Beyz-Van Wemmel, Marieke De Munck, Kapinga Joséphine Muela Kabeya en Marieke De Keukelaere.
© Zoë Brennan
Anna Schlooz (zij/haar) is een performer en theatermaker die woont en werkt in Gent. Ze studeerde af als theaterdocent in Nederland en voltooide tevens de bachelor en master Performance in Gent. Ze creëert momenten die zich bevinden tussen performances, sociale ontmoetingen en filosofische bijeenkomsten. Bij het maken van deze momenten werkt ze het liefst samen met mensen buiten de kunstwereld. In deze projecten onderzoekt ze manieren om samen te zijn, samen te fantaseren en voor elkaar te zorgen.
In haar praktijk ontwerpt Phoebe Vandercammen volwassen speelgoed en kinky ervaringen. Haar wens is om bemiddelingsprojecten te creëren tussen kinksters en niet-kinksters, met de nadruk op toestemming – veiligheid – (a)seks en andere ondervertegenwoordigde elementen van BDSM. Elk project is een kans om dieper in te gaan op de complexiteiten van (a)seksuele ervaringen, waarbij maatschappelijke normen worden uitgedaagd en diversiteit wordt gevierd.
Anastasiia Sharoshkina is een Belgisch-Russische multimediale kunstenaar met een achtergrond in tekenen en sociaal ontwerp. Haar werk bevindt zich op het snijvlak van artistieke en activistische praktijken. Het krijgt vorm door gesprekken, textiel, video, performance, publiceren, bakken… Dicht bij relationele esthetiek zijn haar projecten gereedschappen om relaties aan te gaan met anderen, te reflecteren op sociale dynamiek en nieuwe manieren van samenleven te bedenken.
Zoë Brennan is een kunstenaar-ontwerper-begeleider-onderzoeker, oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk en nu woonachtig en werkzaam in België. Haar werk is sociaal en ruimtelijk bewust, waarbij ze nieuwe en speelse manieren verkent om het alledaagse te herzien en verbindingen tussen mensen en plaatsen te faciliteren. Ze is geïnteresseerd in de definities en activaties van openbare ruimte in landelijke en stedelijke gebieden, en is voornamelijk bezig met participatieve of samenwerkingsprojecten.
Maryam AirezaBeigi is een Iraanse multidisciplinaire kunstenaar-activist die illustratie en fotografie gebruikt om gedenkwaardige en kritische verhalen te creëren voor kindereducatie. Het werk van Maryam resoneert wereldwijd, stimuleert gesprekken en bevordert empathie. Als illustrator, fotograaf en verhalenverteller weeft ze verhalen die culturele grenzen overstijgen. Maryams kunst is een getuigenis van de transformerende kracht van creativiteit, die de verbeelding aanwakkert en pleit voor een meer inclusieve wereld.
Amy Franceschini, San Francisco, USA is de oprichtster van Futurefarmers, een internationale werkgroep die in 1995 werd opgericht in San Francisco. Het zijn kunstenaars, architecten, computerprogrammeurs, ezels, grafisch ontwerpers, boeren, schrijvers en antropologen met een gemeenschappelijke interesse in het creëren van werk dat de sociale, politieke en economische kaders in de contexten waarin ze werken in vraag stelt. Een rode draad door hun werk is hun interesse in de reorganisatie van landbouwsystemen. Ze houden zich bezig met kwesties als voedselsoevereiniteit, boerenrechten en gemeengoed door middel van langetermijnengagementen die beginnen als tijdelijke architectuur, workshops, derive’s en performatieve processen die hebben geleid tot beleidsveranderingen en permanent gemeengoed.
Diede Roosens leeft voor en van de gezellige gemeenschap knutselend in de keuken, het circus en op de boerderij. Dikwijls onderweg en graag van de partij.