Gedeelde Grond Actie VIII: Die malle Jan

Reis van een gevelde eik

“In Beerlegem (Zwalm), op zo’n 20km van de Koer, lag een door de storm gevelde eik. Zorgvuldig werd hij met al zijn wortels op een oude kar gelegd, hem erend in zijn kruin, een kar gemaakt van eikenhout, van gesmeed en gelast staal en rubberen vrachtwagenbanden. Het hout van de kar moet veel ouder zijn dan de boom die wij er mee zullen vervoeren.

Boom en kar. Beiden zijn zij tijdsdragers en stille getuigen in een verhaal waarin de mens de hoofdrol steelt. Gegrond in een nieuw verhaal brengen wij hen op een volgende bestemming.” – Max Pairon

Het project Die malle Jan ontstond in de verbeelding van kunstenaar Max Pairon in het kader van het onderzoekstraject Veldwerk 2020 – 2021 van Kunstenplatform PLAN B. Max doet onderzoek naar het gebruik van menselijke kracht en oude transporttechnieken in nieuwstedelijke context. Die malle Jan verwijst naar de kar die vroeger gebruikt werd om boomstammen en andere lange voorwerpen zoals tramrails en molenroeden te transporteren.

© Leontien Allemeersch

Met het ‘uitzonderlijk vervoer’ van deze gevelde eik van het platteland via het historisch centrum van Gent naar zijn nieuwe bestemming in De Koer, worden toevallige passanten uitgenodigd stil te staan bij de vraag hoe we als gemeenschap vandaag (kunnen) omgaan met grondstoffen en immaterieel erfgoed (vakmanschap, ambacht, techniek, natuur en landbouw).

Op 30 mei 2021 vond het eerste deel van de reis plaats. Nu ligt de boom op een braakliggend terrein langs de Hundelgemsesteenweg ter hoogte van Sallemeulekouter, Merelbeke te wachten tot de reis kan worden voortgezet.

Die malle Jan is een coproductie van Kunstenplatform PLAN B, WALPURGIS en wordt vanuit de Koer ondersteund als Gedeelde Grond – Actie. Gesteund door de Vlaamse Overheid.

© Leontien Allemeersch

Deel I van deze reis kwam tot stand met de paardenkracht van Thorèse, Louise, Cithor en Lila en de mensenkracht van: Corentin Hannon, Eva Fillet, Jade Fillet, Wiebe Moerman, Kasper Devos, Simon Allemeersch, Stefanie Claes, Pilou Claes Allemeersch, Diede Roosens, Sander De Cuyper, Amy Franceschini, Max Pairon, Leendert Van Accoleyen, Jorne Van Accoleyen, Menzo Kircz, Simon Van Schuylenbergh, Michèle Vanvlasselaer, Lukas Pairon, Zoë Hoornaert, Vincent Focquet, Mathilde Pairon, Jako Jacobs, Renée Pevernagie, Reinout Dewulf, Carmen Landuyt, Wouter Hellin, Oscar Hellin Faes, Leon Hellin Faes, Lucien, Judith Vindevogel, Stef Depover, Lhoussaine Aamria, Maarten De Vrieze, Alina Kneepkens, Leontien Allemeersch, Kim Snauwaert, Ewoud Vermote, graaf d’Ursel, gravin d’Ursel, Sam Bogaerts, Ann D’Haese, Eva Samyn, Carmine De Swerts, Guido Meersman, Jef Seghers, Samira El Khadraoui, Joes Roosens, Febe Roosens, Benoît Crucifix, David Doménech, Lisette Willems, Karolien Soete, Eric Hoefman, Bea Hoefman, Lode Vranken, Mark Triest, Eline Vermeir, Laurens Tas, Eline Vyncke, Haider Khafaji, Richir Christophe, Alain Rubais, Jérôme Rubais, Pascal Depaepe, Jack Wauthier en Bruno Van Driessche.

© Stef Depover

© Stef Depover

© Stef Depover

© Stef Depover

© Stef Depover

© Leontien Allemeersch

© Leontien Allemeersch

© Leontien Allemeersch

© Stef Depover

© Leontien Allemeersch

© Leontien Allemeersch