Verfatelier

In het Verfatelier brouwen, malen en zeven we de Koer. Planten en stenen worden er verwerkt tot allerlei pigmenten, verf en kleurstoffen. Van oude baksteen geel tot rode hibiscus, een gamma kleuren staat klaar om mee aan de slag te gaan.

Het Verfatelier werd geïnitieerd door Karolien Soete en Sabine De Clercq. Samen onderzoeken ze er in situ om op ecologische wijze kleurpigmenten te extrageren uit materialen en planten. Sabine richt zich op organische materialen, variërend van zelfgekweekte planten uit de tuin tot het verwerken van keukenafval. Dit resulteert in textielverf en inkten. Karolien werkt voornamelijk met bouwafval, zoals dakpannen, bloempotten, bakstenen en andere gevonden materialen op de site. Hiervan zijn waterverf, olieverf en drukinkten het resultaat.

VRTnws bracht een bezoek aan het Verfatelier en schreef een artikel: “Atelier in Gent schildert met verf gemaakt uit oude bakstenen, dakpannen, planten en keukenresten”, lees het hier!

Open atelierdagen

Tijdens de open atelierdagen nodigt het Verfatelier je uit om mee te experimenteren en kennis uit te wisselen. Heb je interesse om deel te nemen? Stuur een e-mail naar Karolien.

Vanwege de beperkte ruimte is er slechts plaats voor maximaal 3 personen tegelijkertijd. Laat op voorhand weten wanneer je wilt komen.

– donderdag 26 oktober, 14:00 – 17:30
– donderdag 2 november, 14:00 – 17:30
– donderdag 9 november, 14:00 – 17:30
– donderdag 16 november, 14:00 – 17:30
– donderdag 23 november, 14:00 – 17:30
– donderdag 30 november, 14:00 – 17:30
– donderdag 7 december, 14:00 – 17:30
– donderdag 14 december, 14:00 – 18:00

© Leontien Allemeersch

Beschikbaar materiaal

Bekijk hier foto’s van het materiaal.
– Een krachtige grinder die zachte gesteenten, keramiek, schelpen etc. makkelijk tot fijn stof kan malen. Je kan zelf je gekozen materiaal meebrengen.
– Vijzel en stamper
– Glasplaat en loper
– Zeven
– Arabische gom en lijm en tal van (experimentele) grondstoffen om verf te maken
– Drukpers voor hoogdruk (lino en houtsnede)
– Potten, elektrisch vuurtje en grondstoffen om inkten/kleurstof van planten te maken

© Leontien Allemeersch

© Leontien Allemeersch

© Leontien Allemeersch

© Leontien Allemeersch

© Leontien Allemeersch

© Leontien Allemeersch

© Leontien Allemeersch