Wederik De Backer

‘Almanak’ is een audioverhaal over De Meibloem, gebaseerd op wat bewoners over hun stadsbuurt vertellen. Welke anekdotes onthouden zij uit de rijke geschiedenis van de plek? Aan de hand van deze verhalen en anekdotes over de buurt, maak ik een mozai?ek van vijf verhalen die waar zijn, of waar zouden kunnen zijn. Een kruising tussen feit en fictie, verteld door buurtbewoners, gespeeld door acteurs. Oral history met een hoek af. Over het eerste verdiep van Cinema Rio, de Internationale, impotentie en een nooit afgewerkte accordeon hit.

Zaal De Meibloem in de Brugse Poort in Gent. Meer dan honderd jaar lang was het een bijzondere plek voor de bewoners van deze Gentse volksbuurt. Door de jaren heen was De Meibloem een socialistische feestzaal, een jeugdclub en een cinema, waar iedereen zich kon ontspannen. Ook toen De Meibloem in verval geraakte, bleef de plaats betekenisvol voor de buurtbewoners. De één herinnerde zich hoe hij zijn grote liefde ontmoette op het eerste verdiep van de Cinema Rio; de andere herinnerde zich vooral niets meer na een dronken avond in het jongerencafé, de T-Klub. Met die anekdotes maakte hij ‘Almanak’, een luisterspel over De Meibloem en haar rol in het leven van de Brugsepoortenaren.

‘Almanak’ is een kruising tussen feit en fictie, verteld door buurtbewoners, gespeeld door acteurs. Oral history met een hoek af. Over het eerste verdiep van Cinema Rio, de T-Klub en het socialistische strijdlied De Internationale.
Een Gents hoorspel, in het Gentse dialect, met Gentse acteurs, over de mooiste wijk van Gent.

Met de stemmen van Brenda Bertin, Aziz Boukhzar, Margriet Bruggeman, Simon De Winne, Guido Lauwagie, Marthe Schneider, Yousef Zayyani, en Luk De Bruyker.

Winnaar ‘Best European Radio Fiction of the Year’ op de Prix Europa 2017

Beluister het in deze link

Is het Gentse dialect iets te hevig voor je? Hier vind je een vertaling