08 december 2023

Tot in de Stad! toonmoment

Ontdek verschillende artistieke projecten in relatie tot de stad! Voor deze editie nemen makers betrokken bij Kunsthal Gent en VIERNULVIER je mee in hun praktijken, uitdagingen en mogelijke toekomstplannen.

Tot in de Stad! is een reflectie-, presentatie- en participatiemoment, waarop kunstenaars in gesprek gaan met bewoners en hun omgeving. ‘s Namiddags delen we verschillende praktijken, ‘s avonds kijken we samen naar een film.

Deel I

12:30 We starten met een gezamenlijke lunch waarna de Georgische Sophia Tabatadze kort vertelt over haar bijdrage in het boek Tblisi, it’s complicated. Dit boek bundelt kritische, artistieke reflecties op de recente stedelijke en sociale veranderingen in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Het boek kan een alternatieve reisgids zijn, die je ter plekke kan gebruiken of vanop afstand kan lezen.

Nadien toont PILOOT vzw PLOT (40’, 2023), een video van een openluchtopera op de Tondeliersite en het Rabot. PLOT werd georganiseerd door Stijn Van Dorpe, Kelly Schacht, Filip Van Dingenen en Danielle van Zuijlen, in samenwerking met pKp, Joris Blanckaert en vele mensen en organisaties uit de buurt.

Deel II

20:00 ’s Avonds toont Sophia Tabatadze haar documentaire Pirimze, over het gelijknamige gebouw in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Was dit imposante gebouw in de jaren 80 nog een welvaartscentrum, dan raakte het in de jaren 90 in verval toen de Sovjet-Unie uiteenviel en Georgië onafhankelijk werd. Vakmannen die vroeger in Pirimze werkten, trokken naar kleinere werkplaatsen in de omliggende wijk. De film toont deze ateliers en hun fascinerende ambachten. Tabatadze trok ook naar het gerenoveerde zakencentrum Pirimze Plaza, dat Pirimze vervangen heeft. Was deze transformatie wel nodig?

Na de vertoning bespreken we samen Tabatadze’s film.

Meer info over het programma ontdek je hier.
In samenwerking met Tot in de Stad! en europalia.

 

Locatie: Kunsthal Gent