31 januari 2019

Tot in de stad! #7 Opening Diffusion. Essence de Rabot

Locatie: Design Museum Gent
Uur: 19:00

Hoe vang je de emoties van een massa? Met deze vraag als vertrekpunt ­creëerden de Nederlandse kunstenaars Lotte Geeven en Yeb Wiersma het unieke parfum Essence de Rabot dat wordt gelanceerd in Design Museum Gent.

Op zoek naar de ongepolijste taal van emoties ontdekten de kunstenaars de rol van chemosignalen. Deze vrijwel geurloze hormoonstoffen, aanwezig in menselijk zweet, communiceren emoties naar ­anderen. Hiermee besloten ze een essence te maken en vroegen 100 inwoners van de Gentse wijk het Rabot een steriel T-shirt gedurende één etmaal op de huid te dragen om zo het zweet, doordrongen van stemmingen, op te vangen. Er meldden zich bouwvakkers, winkeliers, rechters en nachtclubeigenaars… Het resultaat is een turbulent destillaat: Essence de Rabot.

In afwachting van een definitieve bestemming in de wijk het Rabot, wordt het parfum in een handgeblazen fles in bewaring gegeven aan Design Museum Gent. Het extract wordt voorafgaand aan de lancering gedeeltelijk verneveld in Salon Louis XVI. De historische tentoon­stellings­ruimte is nu geladen met het moleculaire aura dat op die ene dag in het Rabot is geproduceerd – tijdens seks, sport, affectie, euforie, stress, angst en woede.

Tot in de Stad! is een samenwerking tussen Art, Space and Context LUCA, KASK, de Koer, Vooruit, Piloot.co, DOK, & Manoeuvre.