10 mei 2023

Suura + Teun Verbruggen & Stian Westerhus Muziek

→ Tickets (vvk €10 / add €13 / kansentarief €2)

19:30 De foyer gaat open, welkom voor een drankje!

20:00 Suura is een instrumentale groep dat zweeft in de elasticiteit tussen fluctuerende ruimtes en korrelige vooruitzichten. Gelaagde structuren nemen de toeschouwer mee op een diepe, weelderige, eindeloos meanderende stromen aan klank. Denk aan ambient folk, drone, textuur en geluidsimprovisatie. Ze presenteren werk van hun nieuwste album ‘Stuve’, uitgebracht op het Gentse Bwaa.records.

21:00 Het was eigenlijk een kwestie van tijd voor Teun Verbruggen en Stian Westerhus met een duo-opname kwamen. Als 50% van het Belgisch-Noorse ruimtevaartproject Warped Dreamer (met Jozef Dumoulin en Arve Henriksen) smeedden ze al aan een consistent uitdagende muzikale heruitvinding. Nu is er eindelijk ook een duo-opname van Verbruggen en Westerhus. Wat het ene moment klinkt alsof de machines het overnemen, zwelgt het volgende moment in stemmige melancholie. Samen creëren ze nieuwe werelden die tijdelijk zijn, maar ook gevuld met genoeg detail en diepte om een tijdloos gevoel van verwondering en opwinding te creëren.

Westerhus is een meesterlijke manipulator die zijn gitaar met behulp van 21e eeuwse instrumenten tot een geluidsgenerator weet te maken, met als resultaat een 22e eeuws geluid. Verbruggen van zijn kant heeft zijn akoestische drums altijd aangevuld met speelse, ontregelende elektronica. Het resultaat van hun ontmoeting is een iriserend amalgaam van ideeën, geluiden en effecten, dat soms neigt naar dichte bombast, als futuristische expressionistische schilderijen met minachting voor de grenzen van het doek, maar tegelijkertijd ook een naakte kwetsbaarheid introduceert.

©Inside Jazz