08 maart 2019

Stadt & Kel Assouf

Democrazy en de Koer slaan de handen in elkaar om per jaar een aantal boeiende line-ups samen te stellen. Bijten de spits af: Stadt en Kel Assouf!

20:00  Kel Assouf is één van de vaandeldragers van de Toeareg scene. De roots van frontman Anana Harouna liggen bij de Touareg in Niger, waar hij op zijn zeventiende de wapens opnam om te vechten voor het voortbestaan van de nomadenvolkeren. Intussen is dat wapen omgeruild voor de gitaar, en revolteert Harouna vreedzaam vanuit onze hoofdstad. Vergelijkingen met Tinariwen of Bombino liggen voor de hand, maar Kel Assouf is ingetogener en warmer. Op zijn albums Tin Hinane (2010) en Tikounen (2016) mengt hij Berberse invloeden met een toets van Led Zeppelin en Afrikaanse trance. Momenteel werkt de band aan een nieuw album, dat uitkomt in 2019.

21:05  Het is alweer drie jaar dat STADT haar tweede album Escalators op ons losliet. Na een periode van vele tussen- en zijprojecten, vallen Fulco Ottervanger (zang, toetsen, etc.), Frederik Segers (gitaar, toetsen), Joris Cool (bas), en Simon Segers (drums, percussie) elkaar opnieuw in de armen, op de rotonde tussen uitwaaierende krautrock, poppy psychedelica, en frisgewassen fusion.
Eén van die nieuwe songs is eerste single Nothing Twice, de voorloper van het nieuwe, te verschijnen album (maart 2019). Drums krijgen er van langs alsof ze middenin Helter Skelter zijn belandt, en er zo snel mogelijk uit willen. Eén synthesizer verlangt naar antieke, zwart-wit sciencefiction, met monsters uit papier-maché.  En vervolgens stoken ze een vuurtje aan de schenen van The Flaming Lips.

Tickets