08 februari 2019

Salon #1 – Open residentie bijeenkomst

19:00 Drie maanden nadat ze zijn ingetrokken zetten de zeven nieuwe residenten van de Koer nu alvast voorzichtig de deuren wagenwijd open en heten u welkom op een avond vol begin. Een eerste kennismaking, een eerste kijk in de keuken, een uitnodiging tot een gesprek over de residentieprojecten die dit jaar op en rond de Koer zullen plaatsvinden. Praat, luister, denk en drink mee, wees welkom.

Pieter Brueghel de Jonge naar Pieter Bruegel de Oude

Edwin Stolk
Met een kunstproject wil ik een bijdrage leveren aan het ‘verbeelden’ van wat de Brugse Poort ook zou kunnen zijn. Ik denk daarbij op dit moment aan het organiseren van een theatrale interventie die dienstbaar is aan een actueel onderwerp. Ik ben in gesprek met verschillende bewoners voor inspiratie en kijk uit naar kennis en middelen om het project te realiseren. Heeft u tips of suggesties neem dan gerust contact met mij op.
>> https://www.edwinstolk.nl/hetluizengevecht.html

Bart Spitaels
Via tekeningen wil ik de geschiedenis van het industriële verleden van de Brugse poort terug zichtbaar maken. Als inspiratiemateriaal haal ik hiervoor vergeten foto’s van de industriële architectuur uit archieven terug van onder het stof. Deze beelden worden aangevuld met eigen foto’s van nog bestaande elementen die ik ter plaatse documenteer.
Daarnaast doe ik een onderzoek naar de socialistische symboliek van bloemen in de arbeidersbeweging. Zoals algemeen bekend wordt de meibloem uitgedeeld op de dag van de arbeid. Maar er zijn nog andere bloemen die de heroïsche strijd herdenken, zoals de rode anjer, de rode roos en de mimosa. Deze bloemen wil ik als symbool voor de sociale strijd die in die tijd werd gevoerd in mijn tekeningen verwerken. Op salon #1 toon ik fotomateriaal uit mijn archief.

Community of Listeners
Community of Listeners is een meertalig storytelling platform opgericht door Helena Lemonnier en Mohsen Mahjoobi. Tijdens hun residentie in de Koer willen ze verschillende vertel- en luisteravonden organiseren. Op Salon#1 geven ze alvast een voorproefje van wat zo’n avond kan inhouden en schuiven ze ‘1001 different kind of nights’ als thema naar voor.
Zin om meegesleept te worden in deze nachtelijke intermezzo? Of zin om zelf te vertellen wat de nacht voor jou precies betekent? Wees welkom, kom luisteren, kom vertellen.

Leontien Allemeersch & Menzo Kircz
Het begint met de vraag wat er al is. Elke plek is een verzameling. Een slechts deels bewuste combinatie van objecten, personen, coördinaten, plannen en gebeurtenissen.
Standvogel is een project van Leontien Allemeersch en Menzo Kircz. Zij zullen proberen niets nieuws te maken. Alleen de dingen op een andere manier naast elkaar te zetten. Of tegen elkaar aan. De dingen op een andere manier heel ver uit elkaar te plaatsen. Ze zijn begonnen met verzamelen en willen u het begin van hun verzameling laten zien. Een eerste opsomming, een onvolledige samenvatting.

Leendert van Accoleyen
Leendert (1991) draagt een steen (2 000 000bc). Deze steen voelt aan zijn handen en duwt ze naar beneden. Zijn handen hangen aan zijn armen. De langwerpige arm vormt een contour. Zijn buik voelt de spanning al. Het voelt leuk aan maar er moet een wiel bij zegt Leendert.