18 november 2024

Rik Pinxten: De Artistieke Samenleving Bijeenkomst

De Artis­tie­ke Samen­le­ving — de invloed van kunst op de demo­cra­tie: een gesprek met Rik Pinxten

In het voor­tra­ject van het fes­ti­val Open­ba­re Wer­ken, dat in mei 2025 plaats­vindt, nodi­gen we cul­tu­reel antro­po­loog en den­ker Rik Pinx­ten uit voor een publiek gesprek op maan­dag 18 novem­ber bij Pos­tX in Merel­be­ke. Met een intro­duc­tie over Pos­tX door kun­ste­naar Wou­ter Cox.

Samen met Pinx­ten blik­ken we terug op zijn boek De Artis­tie­ke Samen­le­ving (2003), waar­in hij pleit voor een maat­schap­pij waar­in kunst en cul­tuur een inte­gra­le plek inne­men. We reflec­te­ren in het bij­zon­der op zijn visie op De Krook” – een plan voor een ambi­ti­eus, mul­ti­dis­ci­pli­nair insti­tuut dat nooit gere­a­li­seerd werd (in plaats daar­van kwam er een nieu­we bibli­o­theek met dezelf­de naam) maar waar­van de idee­ën nog steeds ver­ras­send actu­eel zijn.

Twin­tig jaar na de publi­ca­tie van zijn boek bui­gen we ons met Pinx­ten over de vraag wel­ke orga­ni­sa­tie­vor­men en werk­mo­del­len er nu nodig zijn om kunst en gemeen­schap duur­zaam te ver­bin­den. Wat kun­nen artis­tie­ke orga­ni­sa­ties van­daag bete­ke­nen in een samen­le­ving die gebaat is bij lan­ge­ter­mijn-den­ken en soci­a­le betrok­ken­heid? Het gesprek biedt een waar­de­vol­le gele­gen­heid om het belang van meer­vou­di­ge per­spec­tie­ven, onder­lin­ge ver­bon­den­heid, en maat­schap­pe­lij­ke rele­van­tie te onder­zoe­ken bin­nen kun­st­or­ga­ni­sa­ties en artis­tie­ke praktijken.

Pro­gram­ma
20.00 – 20.30: Intro­duc­tie over Pos­tX door Wou­ter Cox
20.30 – 21.30: Rik Pinx­ten in gesprek met Wou­ter Jas­pers (Par­cum) en Daniel­le van Zuij­len (Kunst­hal Gent)
21.30 – 22.00: Vra­gen en discussie

Loca­tie: Pos­tX, Van Goet­hem­straat 33, Merelbeke

Toe­gang: Gra­tis, inschrij­ven niet nodig

Rik Pinx­ten is cul­tu­reel antro­po­loog en eme­ri­tus hoog­le­raar aan de Uni­ver­si­teit Gent. Hij wordt al decen­nia­lang gewaar­deerd om zijn inzich­ten op het gebied van inter­cul­tu­ra­li­teit en soci­a­le ver­ant­woor­de­lijk­heid. Met De Artis­tie­ke Samen­le­ving (2003) daag­de Pinx­ten de cul­tu­re­le sec­tor uit om kunst en cul­tuur meer maat­schap­pe­lijk te ver­an­ke­ren. Zijn werk is nog steeds inspi­re­rend en actu­eel, zeker voor wie kunst en diver­si­teit in de samen­le­ving wil ver­bin­den.

Dit event is het eer­ste in een serie reflec­tie-momen­ten in aan­loop naar het fes­ti­val Open­ba­re Wer­ken, dat in mei 2025 plaats­vindt en als doel heeft kunst, ste­de­lijk­heid en maat­schap­pe­lij­ke betrok­ken­heid te ver­bin­den.De reflec­tie­mo­men­ten orga­ni­se­ren we samen met Het Bos (Ant­wer­pen), CIFAS (Brus­sel), De Gro­te Post (Oos­ten­de), Kunstenplatform PLAN B (Bekegem/Gent) en Post X (Merel­be­ke).

Mede mogelijk gemaakt door Vlaamse Overheid.