De Artistieke Samenleving — de invloed van kunst op de democratie: een gesprek met Rik Pinxten
In het voortraject van het festival Openbare Werken, dat in mei 2025 plaatsvindt, nodigen we cultureel antropoloog en denker Rik Pinxten uit voor een publiek gesprek op maandag 18 november bij PostX in Merelbeke. Met een introductie over PostX door kunstenaar Wouter Cox.
Samen met Pinxten blikken we terug op zijn boek De Artistieke Samenleving (2003), waarin hij pleit voor een maatschappij waarin kunst en cultuur een integrale plek innemen. We reflecteren in het bijzonder op zijn visie op “De Krook” – een plan voor een ambitieus, multidisciplinair instituut dat nooit gerealiseerd werd (in plaats daarvan kwam er een nieuwe bibliotheek met dezelfde naam) maar waarvan de ideeën nog steeds verrassend actueel zijn.
Twintig jaar na de publicatie van zijn boek buigen we ons met Pinxten over de vraag welke organisatievormen en werkmodellen er nu nodig zijn om kunst en gemeenschap duurzaam te verbinden. Wat kunnen artistieke organisaties vandaag betekenen in een samenleving die gebaat is bij langetermijn-denken en sociale betrokkenheid? Het gesprek biedt een waardevolle gelegenheid om het belang van meervoudige perspectieven, onderlinge verbondenheid, en maatschappelijke relevantie te onderzoeken binnen kunstorganisaties en artistieke praktijken.
Programma
20.00 – 20.30: Introductie over PostX door Wouter Cox
20.30 – 21.30: Rik Pinxten in gesprek met Wouter Jaspers (Parcum) en Danielle van Zuijlen (Kunsthal Gent)
21.30 – 22.00: Vragen en discussie
Locatie: PostX, Van Goethemstraat 33, Merelbeke
Toegang: Gratis, inschrijven niet nodig
Rik Pinxten is cultureel antropoloog en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Gent. Hij wordt al decennialang gewaardeerd om zijn inzichten op het gebied van interculturaliteit en sociale verantwoordelijkheid. Met De Artistieke Samenleving (2003) daagde Pinxten de culturele sector uit om kunst en cultuur meer maatschappelijk te verankeren. Zijn werk is nog steeds inspirerend en actueel, zeker voor wie kunst en diversiteit in de samenleving wil verbinden.
Dit event is het eerste in een serie reflectie-momenten in aanloop naar het festival Openbare Werken, dat in mei 2025 plaatsvindt en als doel heeft kunst, stedelijkheid en maatschappelijke betrokkenheid te verbinden.De reflectiemomenten organiseren we samen met Het Bos (Antwerpen), CIFAS (Brussel), De Grote Post (Oostende), Kunstenplatform PLAN B (Bekegem/Gent) en Post X (Merelbeke).
Mede mogelijk gemaakt door Vlaamse Overheid.