08 december 2023 – 11 december 2023

KINO CLIMATES symposium

Ciné Rio en Cinema Nova nodigen u graag uit op hun eerste gezamenlijke Kino Climates symposium!

Het Kino Climates symposium focust zich op enkele relevante vraagstukken, waaronder de vaak delicate relatie tussen de cinema en haar gebouw, en de onvermijdelijke duurzaamheid die hiermee samenhangt. Daarnaast kijken we naar hoe een cinema kan interageren met lokale gemeenschappen om stevig geworteld te zijn in haar buurt en de bestaande netwerken te versterken.

Het Kino Climates-netwerk is een Europees samenwerkingsverband van onafhankelijke cinema’s dat ontstond tijdens het Rotterdam Film Festival in 2010. Het heeft als doel om vrije programmering en diversiteit in de filmcultuur te bevorderen. Na twee jaar van onderbreking door de pandemie, willen we de jaarlijkse bijeenkomsten nieuw leven inblazen en uitbreiden. Het Kino Climates symposium verwelkomt niet alleen cinema’s uit alle hoeken van Europa, maar ook jou om mee aan te sluiten aan tafel en in de cinemazaal!

KINO CLIMATES IN BRUSSEL

Vrijdag 8 december en zaterdag 9 december
Op het programma: Seven Types of Sea door Jasper Rigole, Melting Pot: een levendige mix van korte films van partnercinema’s en 3X XPMTL: drie filmmakers, drie filmpraktijken die allemaal om experiment draaien. Gehost door Cinema Nova. Meer informatie vind je hier.

KINO CLIMATES IN GENT

zondag 10 december en maandag 11 december
Gehost door Ciné Rio in samenwerking met Ciné Mangiare, KASKCinema, Art Cinema OFFoff en Sphinx Cinema.

© Leontien Allemeersch

Rabot II

Zondag 10 december, 14:00
Documentaire performance

“Hoe is het nu met u?” vormt de uitgangsvraag van Rabot II, een beklijvende docu-performance die verder bouwt op de voorstelling/het boek Rabot 4-358 waarvoor theatermaker Simon Allemeersch tien jaar geleden zijn persoonlijke atelier in een van de iconische woontorens van de Gentse Rabotwijk vestigde. Het werd een reconstructie van het verhaal van de gebouwen én de bewoners.

Allemeersch zocht de mensen van toen weer op. In een videodagboek verzamelde hij getuigenissen, om daarna thematisch uit te zoomen en private en publieke rijkdom onder de loep te nemen. Uitgaande van de Rabotwijk richt hij zijn blik ook op andere woningbouwprojecten en vertelt een maatschappelijk verhaal op het snijpunt van architectuur, stadsontwikkeling, geschiedenis en vormgeving. In Rabot II combineert Allemeersch live geluid, documentatie, muziek, theater en videobeelden tot een ambachtelijk gemaakte ‘subjectieve documentaire’.

Simon Allemeersch / Lucinda Ra, 2021, BE, 105’, Engels

 

Tickets
Pay What You Can €6 – €8 – €10 / UiTPAS kansentarief €1,6

Rabot II - Simon Allemeersch / Lucinda Ra

Resurrected Spaces: Unveiling Emptiness in Panoptic and Shabah El Rih

Zondag 10 december, 20:30
Filmprogramma en gesprek gehost door Splinter vzw

Panoptic duikt in het ondergrondse van Beiroet, en onderzoekt de kern van de stad. Libanon kampt namelijk met schizofrenie: een natie die gedijt op moderniteit terwijl ze ironisch genoeg de ondeugden negeert die het bereiken van deze moderniteit in de weg staan. Hoewel de Libanese bevolking ervoor heeft gekozen dit door de vingers te zien, bestudeert Eid, een gewone burger, de paradoxen van de natie door middel van geluid, iconische monumenten en geheime schuilplaatsen.

Panoptic, Rana Eid, 2017, LB, 79’, OV: Arabisch, OT: Engels

Shabah El Rih speelt zich af in het historisch monument Le Grand Théâtre des Mille et Une Nuits in het centrum van Beiroet. Gebouwd in de late jaren 1920, was het gastheer voor internationale voorstellingen en films en het was een icoon van de hedendaagse Midden-Oosterse cultuur. Na de burgeroorlog van 1975 werd het gebouw uiteindelijk dichtgetimmerd en vergeten. Er werden geen pogingen ondernomen om het theater nieuw leven in te blazen totdat de volksrevolutie van 2019 leidde tot het neerhalen van de barrières. Shabah El Rih werpt een politieke blik op de revolutie tegen corruptie in de overheid, wat een opvallend politiek tintje toevoegt aan de anders etherische beelden.

Shabah El Rih, Aia Atoui & Anthony Sahyoun, 2020, LB, 11’

 

Tickets
Pay What You Can €6 – €8 – €10 / UiTPAS kansentarief €1,6

 

Het Kino Climates symposium wordt georganiseerd door Ciné Rio en Cinema Nova met de steun van de Franse gemeenschap.

Panoptic - Rana Eid