07 december 2023

Generations: Memory Box film

→ Tickets (€6 / kansentarief €1,2)

13:00 De foyer gaat open, welkom voor koffie!

13:30 Via cinema brengen we twee generaties dichter bij elkaar. Jong en minder jong kijken samen naar een film. Nadien nodigen we hen uit in het café voor een drankje en knabbel. Met de film als vertrekpunt wordt een informele conversatie opgestart.  Wat vonden ze van de film? Welke linken leggen ze? Hoe verhouden ze zich tot een welbepaald thema? En tot elkaar? Meer informatie vind je op de website van Sphinx Cinema.

Met deze filmnamiddag willen we senioren en studenten samenbrengen. De plaatsjes in de zaal zijn bedoeld voor deze groepen.

Memory Box (2021)

Een doos vol herinneringen belandt voor de deur van Maia en haar dochter Alex. Ondanks protest van Maia duikt Alex stiekem in de woelige jeugd van haar moeder. Haar verbeelding brengt het verleden tot leven.

Vaak herkennen we de wereld door de manier waarop we haar al eerder afgebeeld hebben gezien. Maar de manier van afbeelden kan er ook voor zorgen dat we er juist op een nieuwe manier naar gaan kijken. Iets vergelijkbaars gebeurt in ‘Memory Box’ van het Libanees-Canadese kunstenaarsduo Joana Hadjithomas en Khalil Joreige.

Grote delen van hun film maken gebruik van beeldtaal die gemeengoed is in de experimentele film-en videokunst. Het past wonderwel. Het zijn vervreemdingstechnieken die de manieren tastbaar maken waarop we de wereld herkennen en ons herinneren. Hoewel ‘Memory Box’ een film is met een warm moeder-dochter verhaal, is het ook een liefdesbrief aan Beiroet, dat gehavende juweel aan de Middellandse Zee.

Joana Hadjithomas, Khalil Joreige, 2021, 102’, OV: Arabisch, Frans, Engels/ OT: Nederlands en Frans

Georganiseerd door Sphinx Cinema in samenwerking met Ciné Rio.