21 januari 2019

Phantom Thread Film Atelier Gezelschap

20:00  Filmvertoningen door het oog van de psychoanalyse. Film beroert. Een tragische inhoud die verdriet opwekt. Agressie die verontwaardiging uitlokt. Een romantische scène die meelevende tranen doet opwellen. Of zo’n esthetische schoonheid dat ze de ziel van de kijker beweegt.

Film kan je als kijker ook op onbewuste wijze raken, boeien of nieuwsgierig maken. In het filmatelier willen we iets belichten van het onbewuste dat doorheen een film kan spreken. Zes sprekers zullen trachten te verklaren waarom dit bij hen het geval was bij een bepaalde film, en wat de psychoanalyse daarover kan vertellen.

Geen grootse psychoanalytische theorieën of de kunstuiting die film is, uitmergelen met een uitleg. Wel een bewerking vanuit een geraakt zijn. Een poging om iets in woorden te gieten van wat steeds ontglipt, eventueel aan de hand van een concept.

Elk avond start om 20:00. De film wordt ingeleid door een spreker gedurende een twintigtal minuten. Na de filmvertoning is er nog gelegenheid tot napraten.

Bijdrage per atelier: 5 euro.
Je betaalt aan de kassa. Reserveren niet nodig.
Of je schrijft je in bij het Vormingsinstituut, voor een volledige cyclus.
(meer info: www.gezelschap.be )
Dit geeft ook recht op het bijwonen van het filmatelier.
Film Atelier is een initiatief in het kader van het Vormingsinstituut van het Gezelschap voor Psychoanalyse en Psychotherapie.
http://vormingsinstituut-gpp.be/ http://gezelschap.be/

Het vormingsinstituut van het Gezelschap voor Psychoanalyse en Psychotherapie wil een ruimte voorzien waar men samen met anderen kennis kan maken met het kader van de psychoanalytische theorie. Het gaat om een verlangen te exploreren op welke manier een mens gegrepen is door zijn onbewuste en wat daarvan de weerslag is op iemands leven. Het is de diversiteit aan persoonlijke verhalen die de rijkdom en bontheid van het Gezelschap uitmaakt. Wat die verschillende mensen toch gemeen hebben is het feit dat ze op het onbewuste gebotst zijn. Wie geraakt werd door het onbewuste, weet dat het een blijvend werk is om open te houden wat zich steeds weer dreigt te sluiten. Het Film Atelier schrijft zich in deze twee lijnen in.