10 september 2016

Driemaal Scheepsrecht Seizoensopener

Na de Meubelfabriek en de Binnenweg opent op zaterdag 10 september de Koer.

Driemaal Scheepsrecht.

15:00 Deuren
18:00 Inhuldiging
19:00 Steiger
21:00 Knownalone
22:45 Re-enactment slotrede G. Anseele 1911
23:00 The Germans

Steiger is een jong jazztrio uit het Gentse. Drie muzikanten met een eigenzinnige liefde voor muziek treden in gesprek via zelfgeschreven composities en vrije improvisaties. Evenwaardig staan ze naast elkaar en trekken de luisteraar mee in hun speelse en filosofische ontdekkingstochten doorheen jazz, rock, improvisatie, elektronische en klassiek muziek. Gilles Vandecaveye op piano, Kobe Boon op bas en Simon Raman aan de drums.

Knownalone is het soloproject van muzikale veelvraat en Gents drumfenomeen Lander Gyselinck. Known Alone is een klankgeoriënteerde trip die rust op improvisatie vs uitgewerkte muzikale ideeën aan de hand van een uitgebreid akoestisch/elektrische drumsetup. Het brengt alle muzikale paden samen die de schizofrene muzikant in zijn talloze projecten doorkruist (STUFF.,Sandy, LABtrio, Ragini Trio, BeraadGeslagen…). Extreme klankpaletten, maffe beats en andere streken van deze listige drummer is wat ‘Known Alone’ een uniek ooravontuur maakt.

Re-enactment slotrede G. Anseele 1911 door Lobke Leirens, Pieter Coenaerts. “Gij kent toch allen een biekorf, nietwaar? Daarin zijn duizenden diertjes die hunne gouden vleugeltjes in de zon doen glinsteren en verre weg in ’t ronde vliegen om uit de bloemen te halen het schoonste, het beste wat er uit te halen is, door hetgeen de natuur hun schonk. Zij dringt tot in de kelk om zeker te zijn dat alles er uitgetrokken wordt. En van hetgeen zij uit de bloempjes haalt maakt zij het smakelijkste, het zoetste wat bestaat: een zeemkoek. Hewel, vrienden, in dit lokaal moet dit ook zoo zijn.” (Uit Edward Anseele, de slotrede in “Gentsch Nieuws – Het inhuldigingsfeest onzer nieuwe lokalen der Meibloemstraat, Brugschepoort”, 19 september 1911, Gent.)

Het Gentse kwintet The Germans denkt graag vooruit. Ze debuteerden met het relatief conventionele noiserockalbum ‘Elf Shot Lame Witch’ (2008), verrasten met de experimentele cult LP ‘Grote Meneren/Straffe Madammen’ (2009), en brachten daarna het eclectische ‘Mother Sings in Front of the House’ (2013) uit. Het meest recente album ‘Are Animals Different’ (2015) werd opgenomen in twee dagen door Pascal Deweze, gemixt door Dijf Sanders en bestaat uit één lange track van 40 minuten. Het resultaat is een soms subtiel, soms vunzig samenspel van sfeervolle synthscapes, etnische percussie, uitzinnige psychedelica, gladde R&B zang en strakke motorische grooves. Hoewel het album in een muzikantenpoll in Humo werd verkozen tot beste Belgische plaat van het jaar, blijven The Germans live op hun best. Hun hypnotiserende en meeslepende concerten zijn zowaar een aanslag op lijf en leden en bleven niet onopgemerkt op Pukkelpop, Eindhoven Psych Lab, Gent Jazz en vele anderen.

Doorlopend pizza’s, animatie & rondleidingen.

Met dank aan stad Gent & de Vooruit cvba.