09 oktober 2022

Die malle Jan reis van een gevelde eik

Ergens langs de steenweg tussen Merelbeke en Gent rust een door de storm gevelde eik op een oude kar. Hij wacht. Hij wacht tot de poorten van Gent zich openen. Wij smeren de scharnieren, spannen de sangels en vieren de touwen.

Alles en iedereen nemen we mee op sleeptouw voor de blijde intrede van Die malle Jan in Gent. Wees welkom, onderweg en tijdens de feestelijke ontvangst op de Koer.

“Boom en kar. Beiden zijn zij tijdsdragers en stille getuigen in een verhaal waarin de mens de hoofdrol steelt. Gegrond in een nieuw verhaal brengen wij hen op een volgende bestemming.” – Max Pairon

Het project Die malle Jan van scheppend kunstenaar Max Pairon verwijst naar de kar die vroeger gebruikt werd om boomstammen en andere lange voorwerpen zoals tramrails en molenroeden te transporteren.

Max doet onderzoek naar het gebruik van menselijke kracht en oude transporttechnieken in nieuwstedelijke context. Hij vond een door de storm gevelde eik in het kasteeldomein Ten Bieze in Beerlegem. Zorgvuldig werd de boom in zijn geheel op een oude kar gelegd om te worden vervoerd naar zijn nieuwe bestemming: de Koer, een bruisende creatie-en ontmoetingsplek in het midden van de Brugse Poort. Daar zal hij geïntegreerd worden in de renovatie van het oude volkshuis. Eind mei vorig jaar vond het eerste deel van de reis plaats van Beerlegem naar Merelbeke.

Met het project Die malle Jan nodigt Max toevallige passanten uit stil te staan bij de vraag hoe we als gemeenschap vandaag (kunnen) omgaan met grondstoffen en immaterieel erfgoed (vakmanschap, ambacht, techniek, natuur en landbouw).

Praktisch

We verzamelen voor vertrek om 10:00 aan de Hundelgemsesteenweg 693 thv Sallemeulekouter in Merelbeke, GEO: 50.975869, 3.739694.

De aankomst in de Koer wordt voorzien om 15:00, adres: Meibloemstraat 86, 9000 Gent. Bij aankomst wordt er gegeten, gedronken en genieten we samen na met enkele muzikale gasten.

De tocht zal ongeveer 4 uur duren.

Tijdens de tocht zal u de route van de boom kunnen volgen via www.diemallejan.be


Concept: Max Pairon

Coproductie: Kunstenplatform PLAN B, de Koer en WALPURGIS. In samenwerking met Stad Gent, Trage Wegen, VIERNULVIER, Politiezone Regio Rhode & Schelde en Politiezone Gent. Met de steun van de Vlaamse overheid, Agentschap Wegen en Verkeer en de Federale politie. Met bijzondere dank aan Kathy De Budt, Jan Briers en Filip Rasschaert.

Met de paardenkracht van Thorèse, Louise, Cithor en Lila en de mensenkracht van Corentin Hannon, Eva Fillet, Jade Fillet, Wiebe Moerman, Kasper De Vos, Simon Allemeersch, Stefanie Claes, Pilou Claes Allemeersch, Diede Roosens, Sander De Cuyper, Amy Franceschini, Max Pairon, Leendert Van Accoleyen, Jorne Van Accoleyen, Menzo Kircz, Simon Van Schuylenbergh, Michèle Vanvlasselaer, Lukas Pairon, Zoë Hoornaert, Vincent Focquet, Mathilde Pairon, Jako Jacobs, Renée Pevernagie, Reinout Dewulf, Carmen Landuyt, Wouter Hellin, Oscar Hellin Faes, Leon Hellin Faes, Lucien, Judith Vindevogel, Stef Depover, Lhoussaine Aamria (†), Maarten De Vrieze, Alina Kneepkens, Leontien Allemeersch, Kim Snauwaert, Ewoud Vermote, graaf d’Ursel, gravin d’Ursel, Sam Bogaerts (†), Ann D’Haese, Eva Samyn, Carmine De Swerts, Guido Meersman, Jef Seghers, Samira El Khadraoui, Joes Roosens, Febe Roosens, Benoît Crucifix, David Doménech, Lisette Willems, Karolien Soete, Eric Hoefman, Bea Hoefman, Lode Vranken, Mark Triest, Eline Vermeir, Laurens Tas, Eline Vyncke, Haider Khafaji, Richir Christophe, Alain Rubais, Jérôme Rubais, Pascal Depaepe, Jack Wauthier, Bruno Van Driessche, Gerardus Baertsoen, Chloé Wasselin-Dandre, Ewout Lehoucq, Dries Van Tieghem, Inge Kerfs, Marie-Louise Van Bellekens, Stephane, Mieriën Coppens, Stef Van Alsenoy, Anais Gosse, Janes Zeghers, Stéphanie Slosse, Rozanne Kempynck, Elien Ronse,…

Meer informatie
www.walpurgis.be
www.kunstenplatformplanb.be

© Leontien Allemeersch