01 mei 2022

Die malle Jan draaft door Fietstocht

“In Beerlegem (Zwalm), op zo’n 20km van de Koer, lag een door de storm gevelde eik. Zorgvuldig werd hij met al zijn wortels op een oude kar gelegd, hem erend in zijn kruin, een kar gemaakt van eikenhout, van gesmeed en gelast staal en rubberen vrachtwagenbanden. Het hout van de kar moet veel ouder zijn dan de boom die wij er mee zullen vervoeren.”

Het project Die malle Jan ontstond in de verbeelding van kunstenaar Max Pairon in het kader van het onderzoekstraject Veldwerk 2020 – 2021 van Kunstenplatform PLAN B. Max doet onderzoek naar het gebruik van menselijke kracht en oude transporttechnieken in nieuwstedelijke context. Die malle Jan verwijst naar de kar die vroeger gebruikt werd om boomstammen en andere lange voorwerpen zoals tramrails en molenroeden te transporteren.

“Boom en kar. Beiden zijn zij tijdsdragers en stille getuigen in een verhaal waarin de mens de hoofdrol steelt. Gegrond in een nieuw verhaal brengen wij hen op een volgende bestemming.”
– Max Pairon

Met het ‘uitzonderlijk vervoer’ van deze gevelde eik van het platteland via het historisch centrum van Gent naar de Brugse Poort, worden toevallige passanten uitgenodigd stil te staan bij de vraag hoe we als gemeenschap vandaag (kunnen) omgaan met grondstoffen en immaterieel erfgoed (vakmanschap, ambacht, techniek, natuur en landbouw).

© Stef Depover

Samen met de verschillende partnerorganisaties (Kunstencentrum Voo?uit, de Koer, Kunstenplatform PLAN B, WALPURGIS en Trage Wegen), vier paarden en een ploeg aan menners, planners, technici, koks en trekkers brengen zij dit artistieke transport stap voor stap dichter naar zijn eindbestemming: de Koer in de Brugse Poort in Gent. Daar zal dit kunstwerk worden geïntegreerd in de renovatie van het oude volkshuis. Op 30 mei 2021 vond het eerste deel van de reis plaats. Nu ligt de boom op een braakliggend terrein langs de Hundelgemsesteenweg ter hoogte van Sallemeulekouter, te wachten tot de reis kan worden voortgezet.

Ter voorbereiding van de nog af te leggen route toont de ploeg rond Die malle Jan op zondag 1 mei 2022 om 12 uur hoe de 22 meter lange eik door het straatbeeld kan manoeuvreren. Aan de hand van een koord als maquette op ware grootte, een in elkaar geknutselde kruin en een wortelkrop (die de breedte weergeven) maken zij een accurate simulatie. Aan de hand daarvan brengen zij de haalbaarheid van dit transport op menselijke kracht verder in kaart.

We vertrekken aan de huidige standplaats van de eik in Merelbeke. Daar worden we gebrieft door de wegkapitein. Per fiets gaan we vervolgens de 14 manoeuvres af die deze optocht nog te wachten staat. We eindigen op de Koer. Daar volgt een nagesprek met spijs en drank.

 

 

Praktisch

De fietstocht start om 12:00, en duurt ongeveer 3 uur.
Vertrekpunt: Hundelgemsesteenweg 693, Merelbeke 9820, 50.975869, 3.739694
Eindbestemming: de Koer, Meibloemstraat 86, 9000 Gent, 51.059640, 3.696354

Deelnemers worden verwacht per fiets te zijn gezien het over een lange afstand gaat die we willen kunnen overbruggen.

 

ism Kunstencentrum Voo?uit, Manoeuvre, Campus Atelier, Kunsthal, KASK School of Arts, LUCA School of Arts, Kunstenplatform PLAN B, WALPURGIS , Trage Wegen, CAMPO, Villa Voortman en Design Fest Gent

ihkv festival Openbare Werken. Een artistieke zoektocht naar de rol van het publiek(e) in de stad.

 

Vrije bijdrage
Tickets