08 december 2016

Boekvoorstelling + debat ‘Over de Rand’

20:00 Vlaanderen is ruimtelijk sterk gefragmenteerd. Dat maakt het bijzonder moeilijk om duurzame antwoorden te formuleren op belangrijke maatschappelijke, ecologische en economische uitdagingen. Deze stadsrand is vandaag vaak een complexe en chaotische plek. Ze heeft een lage dichtheid, een gebrekkige publieke ruimte en een mobiliteit die bijna uitsluitend gericht is op de auto. De publicatie presenteert een aantal radicale recepten voor de transformatie van de Gentse stadsrand.

Ruimteverslindende verkavelingswijken en lintbebouwingen verdwijnen, terwijl gunstiger gelegen plekken verstedelijken. Er komt ruimte vrij voor natuur, landbouw en recreatie in de stad. De auto is niet langer koning. Stad en rand worden teruggeven aan voetgangers, fietsers, e-bikes, trams en cargoboten. Een nieuwe, circulaire economie maakt van stad en rand een zelfvoorzienend systeem. Zo kunnen we de symbiose tussen stad en rand versterken.

Inleiding door Wiebe Moerman van de Koer. Lezing door Peter Swyngedauw (ruimtelijk planner, landschapsarchitect en mede-auteur ‘Over de rand’. Nabespreking met Pascale Dedecker, Elly Van Eeghem ( kunstenares, onderzoeker aan het KASK en mede-auteur Reading Urban Cracks ), Filip Lagiewka (landschapsarchitect, ruimtelijk planner en mede-auteur ‘Over de Rand’) Peter Swyngedauw en Jonas de Maeyer (stedenbouwkundige en mede- auteur ‘Over de rand’).

Gratis inkom. Inschrijven via gert@limerick.be (graag voor 7/12 om 18u30).