27 januari 2017

Bardo Muziek

20:30 “take a ride on your deepest doubts and reach your stoned catharsis”

Vijf muzikanten, vrienden, broers, elk met hun eigen muzikale achtergrond (jazz, rock, soundscape, …) vertellen samen een verhaal over het universele twijfelen, zoeken naar identiteit, en liefde in al haar vormen. Tijdens één ononderbroken muzikale set bevinden ze zich midden in een transitieproces, waarbij het proces dient als middel zonder doel.

Elk begin is tenslotte
niet meer dan een vervolg,
en het boek der gebeurtenissen
ligt altijd open in het midden.
(uit ‘liefde op het eerste gezicht’, W. Szymborska ,1993)
Hierbij gaan ze bewust op zoek naar het contrast: minimale versus maximale sound, elektrische versus akoestische instrumentatie, repetitie versus variatie. Soundscapes en spoken word geven het geheel een extra dimensie en nemen de luisteraar mee in hun veelzijdig universum.
“Met bassist Lieven Van Pée, drummer Elias Devoldere en saxofonist Mattias De Craene stonde er een paar ervaren kerels uit Belgische topbands op het podium, maar ook gitarist Cesar De Sutter en Vandecaveye zelf (toetsen, zang), voegden essentiële ingrediënten toe. Moeilijk om er een label op te plakken, maar de lange performance voerde langs elektrische en akoestische oorden, via de droomwereld van Robert Wyatt, spoken word-passages en soms potige repetitieve riffs, waarbij er onderweg heel wat verrassingen te rapen vielen. De climax, compleet met razende drums, heftig jankende gitaar en de gebrulde kreten van de leider, was een heftige, zelfs emotionele oplawaai. Kan tellen, als start. Of eindexamen. Nog van dat, graag.” (Enola.be, recensie optreden Gent Jazz 2016)