07 december 2024

UITVERKOCHT I 544.752.000 seconden het balanseer woord & muziek

Dit evenement is uitverkocht. Vanaf 22:00 zullen er aan de kassa nog tickets beschikbaar zijn voor het concert en de DJ set van Borokov Borokov.

TIMETABLE

19:30 Deuren open.

20:00 Melissa Giardina gaat in gesprek met uitgever Kris Latoir.

20:15 Arno Van Vlierberghe leest C.C. Krijgelmans.

20: 30 Voorstelling Beestenabecedarium van Gerard Herman en Guy Rombouts.

20:45 Obe Alkema leest voor uit Bewogen Selfies.

21:15 Muziek: De Witte Kunst.

21:45 Harry Vaandrager leest voor uit Spuugzat.

22:00 Sebastian Roth leest voor uit Rave.

22:15 Muziek: Borokov Borokov.

23:15 DJ Borokov Borokov.

Georganiseerd in samenwerking met het balanseer.

Beestenabecedarium, Gerard Herman & Guy Rombouts.

Gerard Herman presenteert op 7 december het Beestenabecedarium, een handleiding voor het lezen van AZART, aan de hand van 26 kleurrijke platen gevormd met dieren van A tot Z.

Guy Rombouts is opgeleid als drukker-typograaf en werkt sinds de jaren zeventig aan alternatieve communicatiesystemen. Rombouts stelt ons huidig communicatiesysteem om verschillende redenen in vraag.

Het werk van Gerard Herman laat zich niet vatten in één enkel medium. In zijn spontane en veelzijdige kunstpraktijk gaat hij breed-maatschappelijke onderwerpen niet uit de weg. Hij doet dit echter meestal met de nodige dosis poëzie, naïeve en absurde humor waardoor zijn werk erg toegankelijk wordt.

Beestenabecedarium

Bewogen Selfies, Obe Alkema

Obe Alkema leest voor uit Bewogen selfies, ofte memoires, rechtstreeks verteld en met omwegen, uit eerste hand en van horen zeggen. Archieven en herinneringen eisen spreektijd, houden het niet meer droog of worden tot spreken gebracht. Wat hebben ze eigenlijk te melden? Ze lopen helemaal leeg, net als Alkema zelf. Een leven zoals zovele, poedelnaakt en geretoucheerd, vol zin en onzin.

Obe Alkema (1993) is dichter en ambtenaar. Zijn debuutbundel Obelisque verscheen in 2018 bij het balanseer, gevolgd door Obelisque in 2022. In november 2024 verscheen Bewogen selfies. 

Bewogen Selfies

De Witte Kunst (muziek)

De Witte Kunst is een Nederlandse muziekgroep, bestaande uit multi-instrumentalist Lyckle de Jong en schrijver/zanger Koen van Bommel. Hun liedjes gaan over dromen van een betere wereld, de angst om aangeraakt te worden en hoe je nu eigenlijk een plekje voor jezelf kunt creëren in deze chaotische wereld. Het resultaat is een manifest dat eerder vragen oproept dan ze beantwoordt, en het is goed mogelijk dat de luisteraar in een staat van verwarring terechtkomt. Waarvan akte!

De Witte Kunst

Spuugzat, Harry Vaandrager

Dit is deze wereld: een echtpaar met twee dochters en een zoon. In hun schuur is een vuurwapen verstopt. Een boeket droogbloemen hangt boven de deur. Verder is deze wereld bevolkt door nog een paar andere opgefokte, zielsbenauwde woordmorsers. Allen zijn, zoals in iedere wereld, aangevreten door desillusies en wanhoop. Ze zijn ongebreideld broos en boos geraakt. Amper was hun boosheid ontkiemd, of ze ging meteen in galop. Het heeft er de schijn van, dat die boosheid voor hun het verloren paradijs is, een tropisch eiland nabij Antartica, waar ze rukken aan de ketting van het bestaan, waar het leven stil en gestaag leeg druppelt in koninklijke hoogheid de dood zelf.

Van Harry Vaandrager (1955) verschenen eerder bij het balanseer zijn romandebuut Aan barrels (2011), de verhalenbundel Koprot (2013) en de romans Maskerade (2016), ik wordt (2018) en Wanen en woorden (2019).

Spuugzat

Rave, Sebastion Roth

Sebastian Roth leest voor uit Rave, zijn vertaling van de roman van de Duitse cultauteur Rainald Goetz.

Rave verhaalt het leven in het diepst van de nacht. Feesten, drinken, drugs nemen. Praten over wilde ideeën en banaliteiten. Dansvloeren, wc’s, parkings en achterafjes aandoen in München, Berlijn, Ibiza. Vrijen, op de dealer wachten en in de morgenschemering overleggen waar de afterparty voor de preparty voor de volgende party zal doorgaan. Finaal kapot van zo’n excessief weekend sleept iemand zich ieder uur door de dagdagelijkse mensenstraten. Rave: de zich steeds herhalende extase van het basale, rave als esthetische theorie en sociale praktijk, als radicale utopie, in de absoluut tegenwoordige tijd.

De Duitse cultauteur Rainald Goetz maakte naam als scherpzinnig waarnemer van media en popcultuur, in teksten waarin hij neo-expressionisme en sociaal realisme vermengt met de nerveuze schrijfsels van beat en popauteurs. Goetz is een van de belangrijkste stemmen van de hedendaagse Duitse literatuur en ontving meerdere literaire prijzen, waaronder de Georg Büchner Preis 2015. Eerder verscheen bij het balanseer Gestoord, Sebastian Roths vertaling van Goetz’ debuut Irre.

Rave

Borokov Borokov (muziek)

Als er al iets bestaat dat Borokov Borokovs formule kan worden genoemd, is die waarschijnlijk uit volgend citaat te destilleren: “Wij maken in de eerste plaats muziek waar we zelf op willen dansen. Ook wanneer de muziek in kwestie niet meteen als dansmuziek klinkt.”Het resultaat hiervan kan bijvoorbeeld op hoekige synthpop lijken, … op arbeidsongeschikte hi-NRG, krauttrock met dubbele ‘t’, boven freudiaanse elektrapunk, acid house met verjaardagsthema, no no wave, een polyfone paniekaanval, of meertalige klaagzang. Alsof de band met iedere track een nieuwe kans aangrijpt om uit de omklemming van het eigen keurslijf los te waltzen, weliswaar zonder garantie op succes. Hun eerste drumcomputer vonden ze trouwens op een vuilnisbelt in Borsbeek.

Borokov Borokov