De Brugse Poort door de ogen van Suzanne

Suzanne de Baene is resident bij de Koer. Ze studeerde in 2020 af aan het KASK in Gent. Sindsdien is ze gebeten door het leven als filmmaker. Dit jaar zal ze samen met jongeren uit de Brugse Poort aan een audiovisueel project werken. 

Hoe ben je bij de Koer terechtgekomen?

Ik ken de Koer vooral van hun inspirerende buurtprojecten. Projecten waar ik zelf nog niet direct bij betrokken geweest ben. Toen ik de residenten oproep zag heb ik meteen een projectvoorstel ingediend. Het leek me een interessante context waarbinnen ik na mijn studies aan een nieuw filmproject kan werken. Ik heb het gevoel dat er bij de Koer veel ruimte is om binnen het maakproces te experimenteren. Voor mij is het ook een manier om te groeien als filmmaker.

Hoe is jouw idee tot stand gekomen? Wat houdt het precies in?

Ik zou graag een korte documentaire maken samen met enkele jongeren uit de Brugse Poort. De koer kan onze uitvalsbasis worden waar we op vaste ateliermomenten aan de film kunnen werken. Ik wil de jongeren de ruimte geven om het project hun eigen invulling te geven. We kunnen op zoek gaan naar een manier waarop iedereen co-auteur wordt van de film. Samen met hen wil ik van de Koer een veilige plek maken. Tegelijkertijd hoop ik dat het project voor de jongeren een toegang kan zijn tot het creatief netwerk in de Brugse Poort.

Ben je op zoek naar een bepaald profiel bij de jongeren?

Ik zou heel graag samenwerken met meisjes tussen 13 en 18 jaar oud, die graag met het medium film willen experimenteren, op welke manier dan ook.

Waarom wil je voor je documentaire enkel meisjes?

Ik heb gemerkt dat het in de Brugse Poort moeilijker is om meisjes van die leeftijd te betrekken bij activiteiten die georganiseerd worden in de buurt. Het werken aan de film zou voor hun een manier kunnen zijn om de plekken waar ze nu moeilijk toegang tot vinden zich meer eigen te maken. Het kan hen het gevoel geven dat ze deel zijn van hun lokale gemeenschap.
Ik zou graag hun nieuwsgierigheid aanwakkeren om een groter project aan te gaan waar we in hun vrije tijd aan kunnen werken. Iets dat los staat van hun schoolse activiteiten en waar er geen prestatiedruk aan verbonden is. Ik wil hun graag de kunst van het filmmaken leren kennen waarbij ze hun eigen ideeën durven uitwerken. Dit hoeft niet resultaat gebonden te zijn, er kan iets moois gevonden worden in het proces zelf. Het experiment is even belangrijk.

Hoe wil je de jongeren bereiken?

Momenteel geef ik een vak beeldatelier aan een school hier in de Brugse Poort voor anderstalige nieuwkomers. De samenwerking met die school verloopt heel goed. Ik word er gewaar van verschillende situaties en dynamieken tussen de jongeren die als inspiratiebron kunnen dienen voor de film. Via die school wil ik ook proberen om meisjes te bereiken.

Bovendien wil ik op zoek gaan naar plekken in de buurt die voor de jongeren belangrijk zijn. Ik probeer me zoveel mogelijk open te stellen voor toevallige ontmoetingen en samenwerkingen met bestaande netwerken die activiteiten voor jongeren organiseren.

 

“Jongeren lijken een meer ontwapende blik te hebben op hun omgeving. Film is hierbij een uniek medium om deze fragiele momenten te registreren.”

Waarom werk je graag met jongeren?

Er is nog zoveel mogelijk in hun leven. De manier hoe ze kijken naar onze samenleving en de oudere generaties boven hen is ontzettend inspirerend. Jongeren lijken een meer ontwapende blik te hebben op hun omgeving. Film is hierbij een uniek medium om deze fragiele momenten te registreren.

Hoe zou je jouw stijl als filmmaker beschrijven?

Meestal ontstaan mijn films uit de ontdekking van een bepaalde plaats en de ontmoeting met de personen die zich deze plek eigen maken. Ik werk vooral vanuit observatie en probeer me te focussen op de interactie tussen zij die gefilmd worden en hun omgeving. Ik vind het belangrijk dat er een relatie van vertrouwen heerst tussen diegene die filmt en diegene die gefilmd wordt. Binnen een filmische ruimte stellen mensen zich vaak kwetsbaar op,  als filmmaker probeer ik altijd de juiste balans te vinden tussen wat je wel en niet ‘mag’ tonen. Het doel voor mij is iemand in zijn waarde te tonen.

Wat hoop je te bereiken met je project hier bij de Koer?

De Koer aantrekkelijk maken voor jongeren die hun weg ernaar toe misschien nog niet gevonden hebben. Door onder andere activiteiten te organiseren zoals een vrij podium in de zomer, filmvoorstellingen, workshops… Het is hopelijk het begin van iets dat van onderuit meer geïnitieerd zal worden. Zodat er in de toekomst meer ruimte wordt gemaakt voor die jongeren in het programma. Een programma waar zij zelf iets in terugvinden dat ook meer betrekking heeft tot hun leefwereld. En waarbij ze alle vrijheid krijgen.