Edwin Stolk

Brugse Poorters, doet u mee met De Zetting?

De Zetting wil met een ceremonie een ode brengen aan de Brugse Poort. Dit plan is geïnspireerd op ‘De vinkenzetting‘, een eeuwenoude Vlaamse volkssport die ook wel kortweg ‘zetting’ wordt genoemd. De vinken worden in wedstrijdkooien op een lange rij langs de straatkant geplaatst. Na het startsignaal telt elke deelnemer een uur lang het aantal “liedjes” of “slagen” van de vogel van zijn of haar buurman. Een liedje moet op zijn minst bestaan uit een voorzang en een slotzang die eindigt op het kenmerkende “suskewiet”. Het is opvallend dat niet alle vinken hetzelfde liedje zingen. Sommige vinken zingen uitheemse zangen. Hun lied is dan ook niet geldig op vinkenwedstrijden in Vlaanderen. In de Brugse Poort waren vroeger aan de Groendreef en de Leiekaai wedstrijden.

De Zetting is een ceremonie die alleen slaagt als er veel Brugse Poorters aan meedoen. Wat ik van u vraag is om een vogel uit te kiezen die past bij uw achtergrond of interesse. Daarna is het belangrijk het geluid van deze vogel te downloaden en tijdens De Zetting af te spelen in uw huis op een manier zodat het ook buiten hoorbaar is. In het weekend van 5 en 6 oktober plaatst u dan een stoel voor uw deur en worden de straatjes tussen 11:00 en 12:00 een uur lang gevuld met het geluid van in- en uitheemse vogelsoorten. Wanneer veel bewoners meedoen met deze ceremonie ontstaat er een poëzie die ongekend en zonevreemd zal zijn in de stenen straatjes van de Brugse Poort.

Geïnteresseerd? Lees dan verder op mijn website of stuur een e-mail. Wilt u meedoen? Stuur mij dan uw adresgegevens en de vogel van uw keuze met een korte persoonlijke toelichting. Ik help u graag verder. (eestolk[at]kpnplanet.nl)

Belangrijke datums:
25.04: presentatie over De Zetting bij de Koer
25.05: bezoek aan De Vinkenzetting (Borluut)
In juni: een proefzetting
5.10 en 6.10: De Zetting tussen 11:00 en 12:00 uur

Alle informatie om mee te doen, vindt u hier.