Koervolk

De Koer is een brandhaard in volle ontwikkeling die enkel kan bestaan dankzij de vele mensen die hun schouders onder het project zetten – het Koervolk. Sommige taken én projecten zijn reeds afgebakend en andere kunnen door u nog worden uitgevonden. Het Koervolk engageert zich vrijwillig én wordt deel gemaakt van de ontwikkeling. Elke eerste dinsdag van de maand komt het Koervolk samen. Om door de bos de bomen te kunnen zien geven we hieronder een overzicht van mogelijke rollen en taken die je zou kunnen opnemen.

 

Wil je Koervolk worden? Mail eva@dekoer.be

Eva met Koervolk

Café

Het café is het kloppende hart van de Koer en is telkens op woensdag, donderdag en vrijdag open van 19u tot 01u. Het café wordt volledig gerund door vrijwilligers. Vanaf eind september zoeken we barvolk dat frequent (wekelijks, tweewekelijks) of sporadisch (op grote evenementen, één keer in de maand) vrijwillig de bar wil doen.

 

Dansmiddag

Elke tweede zondag van de maand is er een dansnamiddag op De Koer in samenwerking met de dames die hier al jaren de boel runnen. We zoeken mensen die deze samenwerking willen helpen floreren. We zetten de zaal proper mét koffietafels en dansvloer in de voormiddag, bedienen in de namiddag én placeren af en toe zelf een danske.

 

Beheer & administratie

Cijfer-, computer-, perforator- en nietjesliefhebbers kunnen op regelmatige tijdstippen mee een rol opnemen ter ondersteuning van de administratie; boekhouding, de begroting, de vrijwilligersadministratie, het contacten-beheer en wie weet de stempels zetten?

 

De (her)ontwikkeling van de site

De komende maanden wordt er gesleuteld aan een ‘masterplan’ voor de site. We willen de site al doende, planmatig en met veel volk ontwikkelen. Hoe kan het bouwen en het ontwerpen op elkaar inhaken rond bijvoorbeeld één centrale werfkeet?

Bouwen: op korte termijn (ver)bouwen én onderhouden we de site. We bouwen functionele én spontane constructies en zien de werfkeet als het gedeelde atelier dat zich in de toekomst naar de buurt kan uitbreiden. We zoeken stielmannen, handigaards of handen met een nieuwsgierigheid in collectief bouwen of het afhandelen van een afgebakende klus.

Ontwerpen: plannen maken, tekenen, berekenen, beraadslaan, langetermijn, bouwprincipes, cijferen, …

 

Den Oven

Een rocket-houtgestookte oven werd gebouwd. We ontwikkelen die verder als buurtoven. De komende maanden optimaliseren we het stookproces en baksels, we klieven hopen hout én maken de omgeving van de oven klaar voor collectieve bakmomenten voor de buurt.

 

Concerten – techniek en inkom

Op de Koer passeren de klanken en performances van vele artiesten, om de verschillende shows te ondersteunen zoeken we techniekers, stagehands en mensen die graag inkom doen en kaartjes verkopen voor de betalende concerten.

Poetsen

Het Zeepcollectief maakt zelf natuurlijke zepen. Het is een uitdaging: kunnen we poetsen aantrekkelijk maken? Vinden we mensen die wekelijks, maandelijks goesting hebben om mee te komen poetsen? Wat zijn de randvoorwaarden? Doe je dat liever in team? Of alleen? Eén afgebakende ruimte of de ganse site? Kunnen we af en toe beroep doen op een spontane vliegende brigade? Een ontbijt en een babbel vooraleer we erin vliegen of liever samen lunchen achteraf? De verschillende gebruikers van de Koer worden mee ingeschakeld om te poetsen, toch zijn we op zoek naar extra volk om ook dit ‘poetscollectief’ verder uit te bouwen.

 

Verhuur

Verschillende ruimtes op De Koer worden verhuurd; het café, de zaal, de vergaderzaal. We zoeken mensen die dit gedeeld ruimtegebruik mee willen organiseren en optimaliseren. Gaande van sleuteldragers die mensen binnen laten, over stocktellers en draaiboekschrijvers tot mensen met logistieke talenten.

 

De keuken

Op de Koer wordt het Koervolk gesoigneerd met lekker eten. Er wordt gekookt met voedseloverschotten voor bouwdagen, concerten, werkgroepen, … . De keuken is een ontmoeting en verbindingsplek en kan nog een grotere rol krijgen. We zijn op zoek met mensen die houden van improvisatiekoken, koken met wat er is, het verwerken van grote hoeveelheden eten en met zotte sociale kook-ideëen. Misschien kunnen we maandelijks een buurtdiner organiseren? Wie kan vrijdagvoormiddagen meekomen eten verwerken?

 

Communicatie

We zoeken wandelaars, fietsers, straatlopers die maandelijks affiches en flyers willen helpen verspreiden of babbelaars om samen maandelijks een flyer tussen boekjes te planten bij een pot koffie.

 

Tuin

Een groep organiseert zich rond tuinen – de zeeptuin, de kippen, de wandelende tuin, de vergroening op de Koer, de composthoop én onze toekomstige bijen. De tuin wordt door deze groep ontworpen, aangelegd en onderhouden.

 

Om Zeep

Om Zeep is een collectief rond natuurlijke waskracht. In de tuin van de Koer staan planten waar zeep mee gemaakt kan worden. De waskracht van deze planten zullen we inzetten om de Koer schoon te houden.